Bolile profesionale, o mare problema a epocii moderne

Share Button

Bolile profesionale, o mare problema a epocii moderneO unitate workstation second hand, la fel ca si una de tip desktop, este un accesoriu indispensabil in orice activitate economica sau afacere personala, mare sau mica, ambele fiind folosite pentru procesare de text, introducere de date si alte functii importante.

Indiferent ca vorbim despre workstation sau desktop, ambele aduc un aport important la imbunatatirea productivitatii intr-o firma. Eficienta si productivitatea au crescut considerabil de-a lungul anilor, odata ce companiile au inceput sa foloseasca la scara larga computerele.

Astfel, angajajatilor li s-a usurat considerabil munca iar firmelor le-a crescut profitul, direct proportional cu scaderea cheltuielilor.

In acelasi timp, insa, s-a descoperit ca lucrul prelungit in fata calculatorului este extrem de daunator pentru
sanatatea noastra. Chiar daca utilizarea calculatoarelor in cadrul activitatilor zilnice de birou si nu numai este considerata a fi fost un pas mare in cresterea eficientei si productivitatii, putem asista si la reversul medaliei, cel in care angajatii ajung sa se imbolnaveasca din cauza muncii intensive cu un desktop sau workstation.

Se poate intampla ca, intr-un cadru de lucru in care angajatii incep sa se planga de probleme de sanatate cauzate de lucrul prelungit cu calculatorul, eficienta si productivitatea sa scada dramatic. Putem asista, in acest fel, la o reducere a moralului angajatilor si la cresterea costurilor cu ingrijirea sanatatii acestora.

Firmele vor fi nevoite sa se lipseasca de aportul lor atunci cand acestia intra in concediu medical si, totodata, vor trebui sa deconteze mai multi bani catre clinicile carora le platesc abonamente medicale. Lucrul intensiv cu calculatorul si statul prelungit pe scaunul de birou pot aduce atat probleme de sanatate a ochilor cat si a coloanei.

Astfel, afectiunile musculo-scheletice sunt pe primul loc in randul afectiunilor legate de sanatatea angajatilor, cand se face referire la asa-numitele “boli profesionale. Asa cum minerii sunt expusi riscurilor de imbolnavire din cauza lucrului prelungit in subteran, tot asa si un angajat care isi face treaba in fata unui monitor asezat pe un birou poate acuza probleme legate de sanatate.

Leziunile de acest tip, specifice muncii de birou, reprezinta tulburari ale sistemului musculo-nervos care implica compresia nervului si uzura muschilor si tendoanelor. In epoca moderna, bolile profesionale au devenit o adevarata problema pentru angajatori si angajati deopotriva.

O alta problema asociata cu utilizarea intensiva a calculatorului este oboseala ochilor. Numai in SUA se raporteaza anual peste 10 milioane de cazuri de boli legate de oboseala ochilor. Pentru a reduce oboseala ochilor angajatilor, ar trebui ca birourile sa fie illuminate corespunzator mediului de lucru, pentru a se reduce reflexiile luminii pe cranele monitoarelor.

In acest cazuri, este indicat ca lumina solara sa nu patrunda in interior decatin cantitate mica. Totodata, lucratorii trebuie sa ia pauze regulate, sa stea departe de monitor cel putin zece minute pe ora si sa isi indrepte privirea spre un obiect indepartat.

pentru-pat.ro

E drept, omitem sa respectam aceste indicatii medicale, din dorinta de a ne afirma si a creste profesional. Totusi, alergand dupa ascensiunea profesionala, poti sa te alegi cu stari neplacute de sanatate iar cariera nu-ti va mai fi de niciun folos daca nu esti sanatos.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *