Ce este repatrierea cadavrelor?

Share Button

Ce este repatrierea cadavrelor?Repatrierea cadavrelor consta in transferul unei persoane decedate dintr-o alta tara in tara sa de origine. De exemplu, daca sunteti cetatean roman, am efectua toate procedurile necesare pentru ca organismul sa se odihneasca in Romania, efectuand repatrierea corpului in tara.

Desi, este o actiune neobligatorie, este esential ca persoanele fizice sa le efectueze pentru a se odihni in locul lor de origine, astfel incat este necesar sa efectuam un serviciu funerar complet pentru straini. Vezi aici detalii despre repatriere decedati Belgia.

Corpuri in miscare: ce este si cum este gestionata aceasta procedura

Corpul unei persoane decedate va avea intotdeauna nevoie de un transfer. De la spital sau de la domiciliu pana la mortuar sau biserica, iar de acolo pana la cimitir sau crematoriu.

Telekom.ro

Prin urmare, legislatia actuala impune ca acest transfer sa se faca intotdeauna in conditii specifice, lucru pentru care politia vegheaza asupra sanatatii mortuare. Pentru toate acestea si, datorita complexitatii acestui act, va vom arata tot ce trebuie sa stiti despre transferul de corpuri.

Ce este un transfer de corp?

Transferul corpului are loc dupa moartea unei persoane, deoarece implica deplasarea sa dintr-un punct in altul. In mod normal, transferul se face in mai multe randuri in timpul unui intreg proces funerar: de la spital sau de la casa la casa funerara, de la aceasta la biserica (Daca este planificat) si de la acelasi templu la cimitir.

Se numeste in mod specific transferul de cadavru, deoarece trebuie sa aiba loc in circumstante specifice, care se refera in special la vehiculul special (masina funerara) care este utilizat pentru proces. Este interzisa in mod expres transferul intr-o autoutilitara sau intr-un turism privat, nici macar intr-o ambulanta, iar sanatatea mortuara este cea care asigura acest lucru.

Tipuri de transferuri corporale

Transferul corpurilor poate fi clasificat in mai multe tipuri:

Transferul organismelor in cadrul aceleiasi comunitati

Ele sunt cele mai frecvente. Ei sunt cei care au nevoie de cele mai putine documente, pentru ca doar certificatul de deces este necesar si ca au trecut 24 de ore de cand s-a produs.

Transferul organismelor intre comunitati

Daca se desfasoara intre comunitati, vor fi necesare doua certificate, astfel incat se insista de obicei asupra necesitatii de a achizitiona mai multe exemplare in momentul procesarii acestuia: unul pentru Registru si altul pentru Sanatate. Odata ce inmormantarea sau incinerarea este autorizata, organismul va fi mutat, asigurandu-se ca toate cerintele speciale pe care le pot avea comunitatile sunt indeplinite.

Transferul organismelor internationale de repatriere

Este un al treilea tip de transfer si consta in mutarea corpului dintr-o tara in alta. Prin urmare, acest proces necesita un proces mai lung si mai complicat.

Procedurile de repatriere trebuie efectuate in fata Consulatului, caruia i se trimite o scrisoare. Aceasta trebuie sa contina atat transportul care urmeaza sa fie utilizat, cat si documentatia defunctului.

Familia trebuie sa obtina certificatul medical de deces si detaliile privind thanatopraxia efectuata in tara de origine, precum si un document de la autoritatile sanitare care autorizeaza transferul.

Cu exceptia cazurilor exceptionale in care este vizat Ministerul Afacerilor Externe, familia va trebui sa suporte costurile. In plus, procedurile pot varia de la o tara la alta, deci este mai bine sa contactati ambasada.

Cat costa un transfer de corp?

Costul unui transfer nu poate fi determinat, deoarece pretul final va depinde de vehiculul utilizat, kilometrajul sau chiar pretul combustibilului etc.

Casa funerara va fi responsabila de a va oferi un buget inchis si de a sta cu familia pentru a decide tot ce are legatura cu inmormantarea. In general, in tari din Europa, costul se ridica si pana la 5000 euro, limita inferioara fiind situate undeva la 3000 euro.

Pasi de urmat pentru transferal cadavrului

Primul lucru va fi obtinerea certificatului de deces medical si prelucrarea celui de la Registrul Civil, din care trebuie obtinute mai multe exemplare. Casa funerara va avea nevoie de primul dintre aceste doua documente pentru a se ocupa de cadavru.

Agentul funerar se va transfera intr-o audiere asa cum s-a convenit cu familia, serviciu care va fi specificat in contract. Acesta trebuie semnat in prealabil si contine toate conceptele pe care familia le-a solicitat de la casa funerara.

Termenele stabilite pentru transfer

Perioada minima este de 24 de ore si este cea la care pot fi cazate familiile care nu trebuie sa faca transferuri intre comunitati si a caror persoana iubita a murit in circumstante care nu au nevoie de legalizare.

pentru-pat.ro

Daca, din orice motiv, ar petrece mai mult de 48 de ore, ar fi necesar sa se procedeze la efectuarea unor practici temporare de conservare, conform cerintelor sanatatii. De fapt, unele comunitati prevad o notificare directa catre autoritate daca vor trece doua zile, in timp ce in altele nu este necesar sa se faca acest lucru pana la trei.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *