Ce soiuri de cartofi putem cultiva in Romania?
Din fericire, traim intr-o lume in care ne putem procura foarte repede ce avem nevoie. Ba mai mult, nici nu trebuie sa mai colinzi prin magazine, ci doar sa navighezi pe Internet.
Asa se intampla si atunci cand vrei sa cumperi motosape. Tot ce ai de facut este sa intri pe Motocultoare-motosape.blogspot.com si sa alegi modelul care iti place.
La ce poti folosi motosape? Pentru a marunti solul, pentru a ara, pentru a rari plantele, pentru a scoate cartofi si pentru alte activitati agricole.Daca tot am amintit de cartofi, tu stii ce soiuri de cartofi exista? Daca nu stii, iti spunem noi. Soiurile de cartofi sunt in numar de 4 si anume: timpurii, semitimpurii, semitarzii si tarzii.
Cartofii care apartin soiurilor timpurii sunt Runica, Rubina, Rozana, Agata sau Latona. Aceste soiuri sunt plantate pentru a se consuma incepand cu sfarsitul lunii mai. Ele se cultiva in zonele de stepa si de colina. Principala conditie pentru a avea productie de astfel de cartofi este ca tuberculii sa fie incoltiti. Aceasta este o conditie obligatorie.
Cartofii semitimpurii sunt acei cartofi pe care-i consumam in timpul verii. Amintim aici de Ago, Bran, Rene, Sucevita, Rustic sau Teo. Acesti cartofi pot fi consumati si in lunile septembrie-noiembrie de romanii care locuiesc in zonele de colina si de munte. Casin, Desiree, Super, Sante sau Superstar sunt cartofi din soiurile semitarzii. Acestia sunt consumati in sezonul toamna-iarna. Depinde insa de asemenea si de zona in care sunt cultivati.
Ultimile soiuri de cartofi despre care vorbim sunt soiurile tarzii. Se pare ca aceste soiuri nu sunt recomandate pentru zonele de stepa, insa sunt recomandate pentru zonele de munte si de colina. In aceasta categorie intra Titusul.
Mare atentie atunci cand cumperi samanta de cartof. Aceasta trebuie sa fie certificata.
De asemenea, pentru a avea o buna productie de cartofi este foarte importanta rotatia culturilor. Daca iei in calcul acest aspect vei evita inmultirea si mentinerea parazitilor din sol. Este recomandat sa fie schimbat solul in fiecare an, astfel incat sa se revina pe acelasi sol la minim 4 ani.
Plantarea cartofilor trebuie facuta la timpul potrivit. Cand este acesta? Cand temperatura solului are mai mult de 6 grade Celsius, iar umiditatea nu este excesiva. Adancimea de plantare trebuie sa fie de asemenea potrivita, astfel incat sa nu impiedice cresterea rapida a plantei, adica de aproximativ 10 cm.
Asa cum bine stie orice agricultor, pot aparea anumite boli care afecteaza sanatatea cartofilor. Printre acestea se numara mozaicul X (apar pete verzi-galbui pe frunze) si mozaicul Y (apar pe frunze dungi si pete necrotice). Aceste doua boli pot fi prevenite si combatute cultivand soiuri rezistente, eliminand din culturi plantele bolnave si evitand vatamarea plantei.
O alta boala intalnita la cartofi este putregaiul umed si se manifesta prin faptul ca plantele se smulg cu usurinta si nu produc tuberculi. Ea poate fi combatuta si prevenita prin evitarea irigarii prin aspersiune sau prin tratamentele existente pe piata.
Acestea, dar si alte boli pot afecta productia de cartofi. De asemenea, sa nu uitam de daunatorii care-si fac aparitia pe cartofi si care afecteaza atat de mult productia. Asadar, actionati la timp si cu mijloacele potrivite.
Leave a Reply