Ce sunt panourile solare si cum functioneaza acestea?
Cu siguranta ati auzit despre panourile solare dar stiti cum functioneaza ele?
Stim ca un sistem solar fotovoltaic produce energie electrica, dar ce este?, din ce materiale este compus?, Functioneaza doar pentru case? Ar trebui sa-l instalez?, asta si multe altele va vom spune in acest articol.
Ce este energia solara?
Sa intelegem mai intai energia solara cea mai de baza.
Energia solara este cea care provine din energia regenerabila, tocmai din radiatia sociala emisa de razele soarelui care ajung la suprafata Pamantului.
Ulterior, “energia naturala de la soare” este atrasa de panourile solare care permit transformarea energiei naturale in energie electrica.
Procesul incepe atunci cand lumina soarelui cade pe celulele fotovoltaice, adica placile vizibile care se afla pe suprafata panourilor solare.
Efect fotovoltaic
Cand vine vorba de panouri solare, un termen care va fi intotdeauna auzit, este efectul fotovoltaic, asta ce inseamna?
Se refera la transformarea partiala a energiei luminoase sau a energiei luminoase in energia electrica.
In plus, acesta este modul in care energia electrica este obtinuta din energia solara fotovoltaica, care este captata de celulele fotovoltaice, este incredibil!
Ce sunt panourile solare?
Energia solara este, fara indoiala, considerata una dintre sursele inepuizabile de energie naturala, adica este o resursa naturala care este complet durabila si alternativa.
Deci, panourile solare sunt structuri construite pentru a capta energia solara. Si, in acelasi timp, acest lucru este proiectat in celulele solare, pentru a-l produce ca energie electrica.
Aceste structuri sunt realizate in cea mai mare parte din aluminiu, care sunt alcatuite din mai multe celule sau celule solare care contin siliciu.
Cum functioneaza?
Procesul are loc dupa cum urmeaza, efectul fotovoltaic pe care l-am mentionat mai sus, este generat atunci cand radiatia solara este proiectata pe suprafata celulelor solare, adica in electronii atomilor celulei solare, care, in acelasi timp, fiecare electron elibereaza o mare varietate de atomi pentru a deveni un flux de electroni.
Acesta este modul in care functioneaza un panou solar, oferind posibilitatea de a crea suficienta energie regenerabila atat pentru o casa, afaceri si chiar industrii mari.
Functionarea celulelor solare incepe din momentul in care absorb radiatia solara prin materiale semiconductoare, cu alte cuvinte celule solare. Ulterior, energia pleaca prin semiconductor, care este redirectionat catre un circuit extern.
In concluzie, acum stiti in ce constau panourile solare! Am invatat ca sunt capabili sa combine celule fotovoltaice pentru a produce tensiunea si puterea pe care le dorim pentru consumul nostru, care, in acelasi timp, este constient de mediu.
Panouri solare:
- Fotovoltaice:sunt acele panouri descrise mai sus, capabile sa genereze suficienta energie pentru a satisface nevoile casei.
- Termice:acest tip de panouri ar trebui sa fie utilizate in case care au o receptie optima a luminii solare si care au, de asemenea, suficient spatiu pentru a le plasa, deoarece acestea sunt mai mari decat fotovoltaice, pentru ca altfel nu ar fi eficiente. Panourile termice functioneaza la fel ca panourile fotovoltaice, singura diferenta fiind ca panourile termice contin un lichid care absoarbe c
Unde poti monta panourile solare?
Mai multe companii au inceput sa integreze electronice in modulele fotovoltaice. Acest lucru permite efectuarea MPPT pentru fiecare modul individual si masurarea datelor de performanta pentru monitorizare si detectarea defectiunilor la nivel de modul. Unele dintre aceste solutii folosesc optimizatoare de putere , o tehnologie de convertizor DC-DC dezvoltata pentru a maximiza recolta de energie din sistemele solare fotovoltaice.
Din aproximativ 2010, o astfel de electronica poate compensa, de asemenea, efectele de umbrire, in care o umbra care cade peste o sectiune a unui modul determina ca iesirea electrica a unuia sau mai multor siruri de celule din modul sa scada la zero, dar neavand iesirea intregul modul scade la zero.
Un exemplu de conexiune, o dioda de blocare este plasata in serie cu fiecare sir de module, in timp ce diodele de bypass sunt plasate in paralel cu modulele.
Conexiunile electrice ale modulelor sunt realizate cu fire conductoare care iau curentul de pe module si sunt dimensionate in functie de curentul nominal si de conditiile de defectiune.
Panourile sunt de obicei conectate in serie de unul sau mai multe panouri pentru a forma siruri pentru a obtine o tensiune de iesire dorita, iar sirurile pot fi conectate in paralel pentru a asigura capacitatea de curent (amperi) dorita a sistemului PV.
Diodele de blocare si bypass pot fi incorporate in modul sau utilizate extern, pentru a face fata umbririi partiale ale matricei, pentru a maximiza iesirea. Pentru conexiunile in serie, diodele de bypass sunt plasate in paralel cu modulele pentru a permite curentului sa ocoleasca modulele umbrite care ar fi de mare rezistenta.
Pentru conexiunile in paralel, o dioda de blocare poate fi plasata in serie cu sirul fiecarui modul pentru a preveni ca impedanta interna a sirurilor umbrite sa scurtcircuite alte siruri.
Leave a Reply