Ce sunt televizoarele cu ecran curbat?

Share Button

Ce sunt televizoarele cu ecran curbat?
Traim in secolul vitezei si, fie ca vorbim de televizoare, telefoane sau computere, toate evolueaza intr-un ritm extrem de rapid. Sa devenim putin nostalgici si sa ne reamintim cum erau televizoarele copilariei noastre si cum au ajuns sa fie televizoarele astazi. Daca in copilarie eram fericiti sa vedem desene animate alb-negru, astazi putem urmari aceleasi desene animate in format HD, 3D, pe plasme imense sau pe televizoare cu ecran curbat.

De unde a pornit toata aceasta idee a televizoarelor cu ecran curbat?

Toata ideea televizorului cu ecran curbat a rasarit din nevoia cinefililor sau a pasionatilor de clipuri video de a vedea mai mult continut. IMAX adera la aceasta idee din acelasi motiv. Daca ati avut ocazia sa urmariti atent un ecran IMAX ati putut observa ca este putin curbat la mijloc. Mai tarziu aceasta particularitate a fost incet, incet incorporata in televizoarele de tip home cinema, acestea avand un ecran curbat de tip cinemascop, obiectiv anamorfic si bineinteles un proiector compatibil.

Daca scoatem din ecuatie ecranul curbat din dispozitivul prezentat mai sus si pastram doar obiectivul anamorfic cu proiectorul compatibil, curbarea capetelor laterale ale obiectivului anamorfic va face ca imaginea sa se deformeze spre interior pe o suprafata plana. Asadar, unica optiune aici este aceea de a pastra ecranul curbat, cu ajutorul caruia se poate corecta distorsiunea geometrica. Aceste televizoare cu ecran curbat ne vor ajuta pe noi, utilizatorii, sa ne bucuram de o experienta cinematografica mult mai captivanta.

Indiferent de tipul de televizor cu ecran curbat (fie ca este vorba de OLED sau TFT), un astfel de televizor ofera “un camp mai mare de vedere” decat omologul sau cu ecran plat. Curbura face de fapt ca creierul nostru sa perceapa un simt mai mare al profunzimii decat in mod normal, iar curbura imaginii creste si ea masura in care aceasta poate fi perceputa atat cu ajutorul vederii periferice cat si cu a celei principale.

Mai pe intelesul tuturor, curbura ecranului permite imaginii sa simuleze foarte bine modul in care percepem realitatea. De asemenea, ca urmare a modului in care curbura eleganta a ecranului se potriveste cu curbura naturala a ochilor si vederii noastre, trebuie sa spunem ca imaginea va fi mai clara dintr-un colt in celalalt, lucru care nu se intampla in cazul televizoarelor cu ecran plat.

pentru-pat.ro

Daca mergem si mai departe si discutam despre tipul de televizor cu ecran curbat, OLED TV, atunci trebuie sa spunem ca vom avea parte de avantaje fata de televizoarele de tip LCD, LED sau Plasma.

Estetica reprezinta, poate, cel mai important avantaj pe care majoritatea televizoarelor cu ecran curbat il ofera. Televizoarele cu ecran plat au nevoie de o asa-zisa “intinerire”, iar forma curbata a ecranului reprezinta un aspect care atrage cu siguranta atentia. Poate ca televizorul cu ecran plat a facut senzatie acum un deceniu, pana atunci umanitatea holbandu-se la cutia aceea mare numita televizor mai bine de 40 de ani.

Insa, acum, cand lucrurile se schimba intr-un ritm atat de rapid, iar televizoarele cu ecrane subtiri si plate sunt pe piata de 10 ani deja, cred ca ne putem descurca si cu ecranele curbate.

Pentru o gama variata de televizoare accesati http://www.dwyn.ro/televizoare-televizoare_lcd_led_plasma-27-0-0.html .

Alte stiri actuale :

Telekom.ro

1. Dell transformă orice televizor cu port HDMI intr-un mini-PC cu tastatură şi mouse
2. Sharp prezintă primul televizor 8K pe care putem viziona filme 3D fără să avem nevoie de ochelari
3. LG a dus în SUA un televizor de 105 inci şi două gadgeturi cu Windows
4. A fost lansat televizorul la care se uita simultan 2 persoane, la doua programe diferite

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *