Cine a fost de fapt Mos Craciun?

Share Button

Cine a fost de fapt Mos Craciun?Inainte de a raspunde copilului tau daca exista sau nu Mos Craciun, este important sa stii cate ceva despre povestea “Mos Craciun”.

Cine este Mos Craciun?

Povestea de origine a lui Mos Craciun este destul de speciala, asa ca daca nu o stii, vei fi putin surprins. In plus, poti spune aceste povesti si dupa ce ai cumparat brazi artificiali de lux pe care i-ai impodobit superb si sub care stai cu cei mici la povesti.

Nicolae din Myra

El are o relatie cu episcopul crestin Nicolae de Myra, care s-a nascut in secolul al IV-lea ceea ce este acum Turcia. A murit pe 6 decembrie, in anul 345.

Nicolás a fost fiul unei familii instarite, iesind in evidenta pentru simplitatea, umilinta si slujirea fata de aproapele sau, deoarece a cautat intotdeauna sa fie generos si bun cu cei mai nevoiasi.

Si-a pierdut parintii cand au cazut prada unei epidemii de ciuma. Fiind foarte tanar si odata cu moartea parintilor sai, el a devenit mostenitorul unei mari averi, pe care a donat-o la varsta de 19 ani si a mers la Myra pentru a se dedica preotiei impreuna cu unchiul sau.

In jurul figurii sale de sfant-erou, diferite povesti despre minunile pe care le-a infaptuit ies in evidenta. Cel mai important a fost legat de 3 elevi, pe care i-a reinviat dupa ce un hangiu i-a ucis pentru a le servi drept carne clientilor sai. Acesti studenti au fost dezmembrati si pusi intr-o cada cu sare.

Cele mai multe dintre minunile sale s-au bazat pe dreptate.

De ce a oferit Nicolae din Myra, daruri?

In timpul iernii, sarbatorile religioase au fost sarbatorite in Roma Antica, unde la sfarsitul acestor sarbatori copiii au primit daruri, acestea erau oferite de Sfantul Nicolae, care a lasat darurile noaptea, in timp ce copiii dormeau. Eveniment care a avut loc in primele saptamani ale lunii decembrie.

Proeminenta sa ca purtator de daruri a fost legata de doua minuni pe care le-a infaptuit in viata:

  1. In secret, Nicolae a dat o punga plina cu monede de aur la trei tinere, al caror tata nu avea resursele necesare pentru a le putea casatori, iar cand au ajuns la varsta casatoriei urma sa le trimita la prostitutie. Fetele si-au atarnat ciorapii (sosetele) peste semineu pentru a-i usca si se spune ca preotul a intrat printr-o fereastra si a pus punga de aur in interiorul sosetelor.
  2. Pe de alta parte, Sfantul Nicolae a fost un sfant strans legat de ocrotirea copilariei, mai ales de minunea invierii celor trei copii dezmembrati de hangiu.

Nicolás a fost mereu miscat de populatie in general si mai ales de copii si de cei mai slabi, distribuindu-si in tacere toata mostenirea in cel mai suportiv si altruist mod.

Sinter Klaas vine la New York

Sfantul Nicolae a facut primele incursiuni in cultura populara americana spre sfarsitul secolului al 18-lea. In decembrie 1773, si din nou in 1774, un ziar din New York a raportat ca grupuri de familii olandeze s-au adunat pentru a onora aniversarea mortii sale.

pentru-pat.ro

Numele de Mos Craciun a evoluat de la porecla olandeza a lui Nick, Sinter Klaas, o forma prescurtata a lui Sint Nikolaas (olandeza pentru Sfantul Nicolae).

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *