Cum alegem lustre pentru casa?

pentru-pat.ro
Share Button

Cum alegem lustre pentru casa?Iti renovezi casa, dar nu stii cum sa alegi lustre? In acest articol vom afla ce trebuie sa luam in considerare pentru a alege lustra potrivita in functie de nevoile voastre.

Alegeti lustrele in functie de marimea lor

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti inainte de a cumpara o lustra este sa studiati dimensiunea camerei in care va fi instalat. Pentru o camera mica, ar trebui sa optati pentru o lustra mica. Una care este prea voluminoasa va fi deranjant din punct de vedere estetic si functional. Pe de alta parte, pentru o camera mare, puteti alege un candelabru mai mare. Un candelabru mic nu ar fi capabil sa lumineze intregul spatiu, creand colturi intunecate, incomode si inestetice.

Pentru a te orienta in alegerea ta, porneste, asadar, de la un element fundamental: dimensiunea lustrei, raportand-o la dimensiunea camerei pe care vrei sa o iluminezi. Putem tinde sa spunem ca pentru o camera de aproximativ 30 mp va fi necesar sa alegem o lustra de aproximativ 50/60 cm in diametru.  Pe de alta parte, pentru o camera de 15 mp, dimensiunea necesara va scadea la 40 cm. Nu uitati, prin urmare, sa adaptati dimensiunea candelabrului la zona in care va fi amplasat.

Alegerea formei lustrei pentru a se potrivi camerei

Nici forma lustrei pe care o alegeti nu poate fi intamplatoare. Daca trebuie sa o amplasati intr-o camera cu tavan jos, este de preferat sa optati pentru o plafoniera sau o lustra dezvoltata pe orizontala. Acest tip de lustra va face camera mai armonioasa. In plus, va fi capabil sa restabileasca proportiile corecte, redand un mare echilibru camerei.

Un alt element care trebuie luat in considerare atunci cand alegeti o lustra pentru casa este stilul. Acesta ar trebui sa fie coordonat cu mobilierul existent. In acest scop, puteti lua in considerare lustrele moderne, minimaliste, bogat decorate, clasice, rustice, etnice, realizate din sticla de Murano, cu tehnica Tiffany si in multe alte forme si expresii. Gasirea celei potrivite va fi usoara: trebuie doar sa il vizualizati in camera in care doriti sa o amplasati. In acest fel, puteti intelege rapid daca este o potrivire buna. Fiecare tip de material va avea, de asemenea, un efect de filtrare.

Telekom.ro

Stilul potrivit pentru a pune in valoare decorul

Realizarea unui bun design de iluminat inseamna, de asemenea, punerea in valoare a mobilierului. Daca neglijati importanta luminii in viata de zi cu zi, riscati sa va aflati in situatii neplacute. Aranjarea corecta a corpurilor de iluminat pune in valoare spatiile. In plus, veti putea pune in evidenta mobilierul si orice elemente speciale de amenajare. Iluminarea diferitelor camere va urma o logica diferita, deoarece fiecare loc are propria functie si propriul stil de amenajare.

Lustra poate ilumina un anumit loc, cum ar fi masa, insula din bucatarie. Prin urmare, alegeti lustra potrivita in functie de stil si functie. Pentru un stil clasic, puteti opta pentru lustrele din sticla de Murano, ceramica sau Tiffany. In schimb, daca ai un stil mai modern, alege modele colorate, cu linii geometrice sau forme rotunjite. Pentru camerele copiilor, alegeti forme jucause si culori vii, realizate din materiale robuste si incasabile.

Cum au aparut becurile LED?

Thomas Edison si Nikola Tesla au experimentat ambii lampi fluorescente in anii 1890, dar versiunile timpurii ale tehnologiei fluorescente au fost prea ineficiente pentru productia comerciala.

La inceputul anilor 1900, Peter Cooper Hewitt a creat o lumina fluorescenta care era mai eficienta decat becurile incandescente, dar nu era potrivita pentru multe utilizari datorita culorii sale albastru-verde.

In cele din urma, in 1973, inginerii in iluminat au fost impinsi de o lipsa de energie sa creeze un bec fluorescent care sa fie practic pentru utilizare pe scara larga. Edward Hammer de la General Electric a construit pe baza cercetarilor de la Sylvania pentru a indoi un tub fluorescent intr-o spirala, creand prima lumina fluorescenta compacta.

La inceput, aceste becuri erau prea scumpe pentru o utilizare pe scara larga. Dar pana in anii 1990, CFL-urile au devenit mai subtiri, mai accesibile si mai eficiente. Astazi, becurile CFL sunt cu 50-75% mai eficiente decat cele moderne cu incandescenta si dureaza de aproximativ zece ori mai mult.

Robert Biard si Gary Pittman au inventat o lumina LED cu infrarosu in 1961, in timp ce lucrau la Texas Instruments. Datorita dimensiunii sale microscopice, nu a avut o utilizare practica de zi cu zi.

In anul urmator, in 1962, Nick Holonyak, Jr. („Parintele diodei emitatoare de lumina”) a inventat primul LED care producea lumina rosie vizibila in timp ce lucra la General Electric.

De-a lungul anilor 1960, cercetatorii si inginerii au continuat sa experimenteze cu semiconductori cu scopul de a produce LED-uri mai eficiente. Pe masura ce au experimentat cu diferite substraturi chimice, au intrat in productie LED-uri rosii si portocalii stralucitoare.

Apoi, in 1972, M. George Craford, in timp ce lucra la Monsanto, a folosit o dioda rosie si una verde pentru a crea o lumina galben pal. Craford a inventat si un LED care era de aproximativ zece ori mai stralucitor decat al lui Holonyak. Monsanto a devenit prima companie care a produs in masa lumini LED.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *