Cum alegem suruburile in functie de materialul forat

Cum-alegem-suruburile-in-functie-de-materialul-foratPentru multi dintre noi, o gaura intr-un perete sau intr-o bucata de lemn nu semnifica mai nimic, raportat la dimensiunile elementelor. In ipoteza in care astazi aproape orice material de constructii are proprietatea de a acoperi fisuri de ordinul a cativa milimetri, aproape ca nu mai conteaza dimensiunile sau diametrul dat unei gauri.

De multe ori folosim masini de insurubat pentru montarea a diferite elemente, decorative, sau de sustinere, fara sa constientizam poate faptul ca pentru fiecare material in parte exista un anumit tip de produs si ca recomandarea vizeaza folosirea acestora in perfecta concordanta. 

Atunci cand pregatim montarea unui element, trebuie sa acordam o atentie deosebita suportului. Desi folosirea unei masini de insurubat nu este conditionata de foarte multe lucruri, tipul surubului conteaza foarte mult, iar in aceeasi masura conteaza si dimensiunea acestuia. Astfel, in timp, am ajuns sa regasim in magazine suruburi pentru lemn, metal, zidarie de caramida sau beton, astfel incat prin interventia noastra sa nu producem asupra elementelor de constructie defecte vizibile, si mai ales ireversibile.

Suruburile pentru lemn, datorita formei si destinatiei avute, suporta aproape intotdeauna o pregaurire. Aceasta trebuie facuta de asa maniera, astfel incat diametrul gaurii sa fie putin mai mic decat cel al tijei surubului, pentru a-i putea permite acestuia sa adere la fibrele lemnoase. O gaura mai mare ar face ca surubul sa alunece in gol, ducand astfel la o prindere defectoasa, sau chiar inexistenta.

Aceste tipuri de suruburi vor fi prevazute cu lamele care sa permita trecerea prin suprafata lemnoasa. Lemnul este un material cu o duritate scazuta, drept pentru care nu sunt necesare eforturi considerabile pentru fixarea elementelor cu ajutorul unor suruburi sau conectori. Un caz aparte este cel al lemnului masiv, al carui venatura si cioturi pot pune dificultati, fiind necesare in acest caz trasari suplimentare ale unor puncte de fixare, destinate intaririi.

Pentru prinderea tablei sunt necesare suruburi cu filet special, care sa permita mentinerea si stabilitatea elementului de fixare in material. Datorita acestui caracter, ele pot fi folosite cu succes si in cazul fixarilor elementelor din lemn, in cazul in care pentru dimeniunile date nu avem la dispozitie suruburi de dimensiune potrivita.

Diametrul tijei si lungimea surubului sunt elemente foarte importante, deoarece acestea intotdeauna vor fi alese cu un ordin mai mic de marime decat inaltimea sau grosimea elementelor si pieselor ce urmeaza a fi imbinate.

Pentru beton si zidarie portanta, suruburile sunt facute din aliaje foarte rezistente, astfel incat acestea sa ofere o fixare sporita. Ele pot fi dotate cu cap hexagonal, simplu sau cu saiba, inecat sau bombat. Cele mai apreciate sunt modelele de tip Snake, datorita canelurilor care aduc un plus in ceea ce priveste aderenta la suprafata de beton.

Suruburile pentru beton sunt din gama celor autofiletante, cu rezistente deosebite la smulgere si forfecare, practic la solicitarile la care sunt cel mai expuse.

Suruburile pentru beton pot fi din zinc sau otel galvanizat, ceea ce le asigura un montaj deosebit de facil si o siguranta de fixare absolut deosebita. Acestea se pot gasi intr-o gama larga de dimensiuni, alegerea lor nemaifiind conditionata de grosimea elementului in care se executa forarea.

Oricare dintre aceste tipuri de suruburi am folosi, sau chiar derivate din aceste modele, destinate unor materiale mai usoare si mai pretentioase (de tip gips-carton), un lucru este cert. Amplasarea si fixarea acestora nu s-ar putea face fara a beneficia de sculele potrivite. In acest sens, firma Epinvest va poate sta la dispozitie, sustinand orice tip de nevoie constructiva prin gama larga de scule destinate mediului profesional si semi-profesional.

Pe site-ul www.epinvest.ro, puteti gasi cea mai variata gama de scule electrice, de mana sau potrivite mediului de santier, ce pot satisface orice cerinta constructiva venita din partea utilizatorilor.

pentru-pat.ro


Articole asemanatoare:
1. Ultimul fierar al Târgului Frumos. O lume dispărută.
2. Meşteşugurile populare din Alba, transmise mai departe prin nouă clase înfiinţate la nivelul judeţului
3. ANALIZĂ: Termenele din acordul americano-rus privind arsenalul chimic sirian, privite cu scepticism
4
.Agenţia pentru Protecţia Mediului, apel pentru protejarea stratului de ozon

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *