Cum functioneaza motopompele pe benzina?

Telekom.ro
Share Button

Cum functioneaza motopompele pe benzina?O motopompa pe benzina sau disel este o pompa de suprafata cuplata la un motor pe benzina sau diesel pentru o autonomie totala. Debitul, presiunea, inaltimea de refulare, HMT si trecerea granulelor sunt principalele caracteristici ale acestuia. Recomandarea noastra este o motopompa pe benzina WP15 2.5CP Breckner Germany.

Caracteristici importante

 • Motor pe benzina sau diesel
 • Debit si presiune
 • Cap total
 • Inaltimea de descarcare
 • Natura apei care urmeaza sa fie pompata
 • Autoamorsare sau amorsare manuala
 • Autonomie in numar de ore de utilizare
 • Principalele criterii pentru alegerea unei pompe cu motor

Principalele criterii pentru alegerea unei pompe cu motor

O pompa actionata de un motor este aleasa in functie de mai multe criterii:

 • natura apei pompate, adica puternic contaminata (≥ 20 mm), contaminata (impuritati ≤ 20 mm), limpede (impuritati ≤ 5 mm);
 • inaltimea de refulare, adica inaltimea in metri (m) dintre motopompa si punctul in care se descarca apa;
 • adancimea de aspiratie masurata in metri (m), max. 8 m;
 • debitul exprimat in litri/minut (l/min) sau metri cubi/ora (m3/h);
 • autonomia in ore de utilizare;
 • motorizarea in functie de frecventa de utilizare, fie cu un motor pe benzina in 2 timpi pentru utilizare ocazionala si nevoi de pompare reduse, fie cu un motor pe benzina in 4 timpi pentru utilizare ocazionala sau frecventa, fie cu un motor diesel pentru utilizare intensiva;
 • presiunea in cazul in care pompa opereaza echipamente care necesita o presiune de intrare definita ;
 • lungimea conductei de refulare dintre pompa si punctul de evacuare a apei (masurata in metri) pentru a estima caderea de presiune (1 m = 1 B = 10 mCE)

In functie de aplicatie si de informatiile furnizate de producatori, este posibil sa trebuiasca sa calculati inaltimea totala (THR) prin adaugarea inaltimii de refulare (m), a presiunii dorite la punctul de refulare (convertiti 1 B pentru 10 m) si a caderilor de presiune (m).

Ce este o pompa de caldura?

O pompa cu motor pompeaza apa din punctul A in punctul B si functioneaza cu un motor cu ardere interna. Principiul de functionare al unei motopompe este relativ simplu: un motor cu ardere interna actioneaza o pompa hidraulica cu un rotor, o turbina sau palete, creand un vid pe partea de aspiratie si o presiune pe partea de refulare. Motorul poate fi diesel, pe benzina, in 2 sau 4 timpi. In functie de pompa cu motor, apa este aspirata la o anumita adancime (max. 8 m) si apoi evacuata la o anumita inaltime, totul sub presiune.

Granulometrie: natura apei care urmeaza sa fie pompata.

Granulometria, sau pasajul granular, determina diametrul maxim al resturilor si al solidelor in suspensie (SS) care pot fi pompate de pompa.

 • Apa limpede

Apa limpede corespunde apei din piscina, apei de rau (prelevare sub autorizatie) sau apei din fantana. Motopompele pentru apa limpede ofera un pasaj granular foarte redus < 5 mm.

 • Apa de inundatie

Apele de inundatie, apa dintr-un iaz sau dintr-o piscina sunt susceptibile de a fi incarcate cu diverse substante solide in suspensie. Din acest motiv, orice pompa cu motor utilizata pentru a ridica acest tip de apa are o dimensiune acceptata a particulelor de 10-20 mm.

 • Apa foarte incarcata

Apa foarte incarcata are resturi mai mari de 20 mm. Aceasta apa corespunde noroiului, apei de inundatie sau oricarei alte ape incarcate (hartie, servetele etc.).

Motopompele si avantajele acestora

In zilele noastre, viata fara motopompe nu ne putem imagina, deoarece acestea joaca un rol esential in impingerea apei/lichidului de la un nivel scazut la un nivel inalt, pentru a arunca in aer cauciucurile bicicletei, altfel umple gazul in masina ta.

Deci, toate tipurile de masini, de la ciocane pneumatice la aparate de aer conditionat, folosim pompe pentru a muta lichidele. Prima masina motorizata care a fost inventata in industrii a fost o forma simpla de motopompa. In prezent, acesta era disponibil intr-o gama larga de tipuri, dimensiuni si utilizat in diferite aplicatii.

Acest articol discuta o privire de ansamblu asupra a ceea ce este pompa, tipurile generale utilizate in mod obisnuit in instalatiile de proces si aplicatiile acesteia.

O pompa cu motor este un dispozitiv mecanic, folosit pentru a deplasa lichidele/gazele dintr-un loc in altul prin utilizarea actiunii mecanice. Principiul de functionare al pompei de apa este ca transforma energia motorului din flux mecanic in fluid. Acestea sunt clasificate in diferite tipuri in functie de tehnica pe care o utilizeaza pentru furnizarea lichidului, cum ar fi direct, gravitational si deplasare.

O pompa functioneaza folosind un mecanism ca rotativ sau alternativ si consuma energie pentru efectuarea lucrarilor mecanice pentru deplasarea lichidului. Pompele folosesc mai multe surse de energie pentru operatiunile lor, cum ar fi manuala, energie eoliana, electricitate , motoare etc. Acestea sunt disponibile in multe forme bazate pe aplicatia lor, cum ar fi medicale pentru industriile mari.

Exista diferite pompe mecanice disponibile pe piata pentru a servi intr-o gama larga de aplicatii, cum ar fi pomparea apei din puturi, filtrarea acvariului, iazului, in industrii precum auto, energie, medical etc.

pentru-pat.ro

In general, pompele sunt clasificate in doua tipuri principale, cum ar fi pompele dinamice/centrifuge si pompele volumetrice (PD). In plus, aceste doua tipuri sunt clasificate in mai multe tipuri.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *