Cum poti evita plagiatul in lucrarile de licenta?

Telekom.ro
Share Button

Pe parcursul studiilor si al carierei, veti fi cu siguranta presati sa obtineti sau sa imbunatatiti rapid rezultatele. Este important sa va gestionati bine timpul si efortul, astfel incat sa nu fiti tentati sa ajungeti la concluzia ca singura modalitate de a va finaliza lucrarea este sa plagiati.

Pentru a evita plagiatul, puteti cita o portiune din text ca atare si folosind ghilimele sau parafrazand, adica reformuland ideile autorului in propriile cuvinte. In ambele cazuri, trebuie sa mentionati sursa. Oferim servicii masteranzilor, care au un program incarcat si nu au suficient timp, astfel incat sa isi poata face la timp licenta.

De ce sa citezi?

  • Pentru ca autorul sa poata culege roadele muncii sale;
  • Pentru a permite cititorului sa localizeze informatiile si sa le puna in context;
  • Sa va demonstrati cunostintele despre lucrarile de referinta si despre cele legate de problematica voastra;
  • Pentru a evita sanctiunile din partea comunitatii academice sau profesionale.

Cand sa citezi?

Este esential sa va citati sursele in urmatoarele cazuri:

  • Cand repetati, cuvant cu cuvant, ceea ce a spus altcineva;
  • Cand reformulezi, in propriile cuvinte, ceea ce a spus altcineva. Acest lucru se numeste parafrazare.
  • De asemenea, retineti ca trebuie sa citati sursa tuturor tipurilor de documente (text tiparit sau in format electronic, imagini, fotografii, grafice, statistici etc.) pe care le utilizati. Acest lucru se aplica atat materialelor publicate, cat si celor nepublicate si, prin urmare, toate materialele utilizate trebuie citate, indiferent daca sunt sau nu de domeniul public.

De fapt, singurele informatii care nu trebuie citate sunt cele care sunt bine cunoscute. De exemplu, daca afirmati intr-o lucrare academica ca apa ingheata in mod normal la zero grade Celsius, nu trebuie sa citati sursa acestei informatii, deoarece este de notorietate publica.

Daca nu sunteti sigur ca informatiile pe care doriti sa le includeti in lucrarea voastra sunt de notorietate, intrebati profesorul sau citati pur si simplu sursa

pentru-pat.ro

Cum sa citezi?

Atunci cand relatati textual cuvintele cuiva, trebuie sa puneti ghilimele in jurul lor si apoi sa citati sursa de informare. Cu toate acestea, atunci cand transcrieti cuvintele cuiva in propriile cuvinte, trebuie sa mentionati si sursa, dar nu trebuie sa puneti ghilimele in jurul ei, deoarece este vorba de propria reformulare.

Pentru a afla ce stil bibliografic trebuie sa folositi in activitatea dumneavoastra academica, contactati departamentul dumneavoastra. In cazul in care departamentul dumneavoastra nu prefera un anumit stil, puteti utiliza unul dintre cele doua stiluri recomandate de biblioteca. Acestea sunt stilul APA si stilul IEEE. Stilul APA este utilizat pentru toate domeniile ingineriei, cu exceptia ingineriei electrice, a ingineriei informatice si a ingineriei fizice, care utilizeaza stilul IEEE. Pentru a afla mai multe despre aceste doua stiluri bibliografice, consultati ghidul Citare in stilurile APA si IEEE.

Cateva instrumente care sa te ajute

Exista instrumente care va pot ajuta sa economisiti timp in realizarea listelor de referinte si a bibliografiilor, care necesita o mare atentie la detalii. Software-ul de gestionare bibliografica poate genera automat liste de referinte si bibliografii in conformitate cu stilul de citare ales, reducand astfel numarul de erori de formatare.

La cine sa apelezi pentru ajutor?

Daca aveti intrebari cu privire la modul de citare a documentelor, nu ezitati sa contactati  bibliotecile universitatilor, profesorii coordonatori sau site-urile specializate.

Ce este o diploma de licenta?

O diploma de licenta marcheaza primul pas pe calea ta de invatamant superior. Descrie doua tipuri de diplome: diplome de asociat si diplome de licenta. Obtinand o diploma de licenta, va puteti pregati mai bine pentru o cariera sau o scoala absolventa.

Potrivit Biroului de Statistica a Muncii din SUA (BLS), lucratorii cu diplome de licenta castiga de obicei mai mult si au rate mai scazute ale somajului decat colegii lor care au o educatie mai mica. In 2021, de exemplu, lucratorii cu o diploma de licenta au raportat castiguri saptamanale medii de 1.334 USD, in comparatie cu colegii lor cu diploma de liceu care au castigat 809 USD.

O diploma de licenta este adesea mentionata ca o diploma de licenta – dar nu este singura diploma sub umbrela de licenta. O diploma de asociat, numita adesea „diploma de 2 ani”, necesita jumatate din cate credite si dureaza mult mai putin timp pentru a finaliza decat o diploma de licenta, dar este si o diploma de licenta.

O diploma de licenta se refera la un program de studiu pe care il puteti urma imediat dupa liceu – sau in orice moment ulterior. Prima treapta pe scara invatamantului superior este gradul de asociat. Va permite sa castigati credite pe care le puteti aplica pentru o diploma de licenta sau care pot duce direct la un loc de munca la nivel de intrare.

Diplomele de licenta includ cursuri de educatie generala si clase specifice specializarii dvs. care permit intrarea directa intr-o varietate de domenii de cariera. Nu trebuie sa obtineti o diploma de asociat inainte de a va inscrie intr-un program de licenta.

Numai dupa ce ai obtinut o diploma de licenta poti lucra pentru o diploma de master. Tipurile de diplome postuniversitare includ o diploma de master sau doctorat. Persoanele care urmaresc studii superioare obtin experienta intr-un anumit domeniu, isi dezvolta abilitati de conducere sau isi maresc potentialul de castig.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *