Cum procedati cand moare cineva din familie acasa?

Share Button

Cum procedati cand moare cineva din familie acasa?Cu siguranta, fiecare dintre dvs. v-ati pus cel putin odata intrebarea: “Ce ese moartea?”, insa nu ati putut gasi un raspuns clar.

Moartea unei persoane se produce in acel moment, in care persoana aflata in cauza isi pierde toate functiile vitale.

Moartea este ceea ce ne inspaimanta cu adevarat, mai ales in conditiile in care stim ca suntem datori cu totii cu o moarte, insa nu stim cand si unde si in ce conditii se intampla.

Exista oameni care mor acasa, de exemplu, unii dupa ce au fost bolnavi si s-au luptat ani la rand pentru a se vindeca. Altii pur si simplu se pun pe pat sau stau la masa, si sufera un stop cardiorespirator si se duc dintre noi.

pentru-pat.ro

Ei bine, indiferent de cum se intampla, atunci cand cineva drag dvs. moare, daca totul se intampla acasa, cu siguranta trebuie sa aflati cum trebuie sa procedati. Continuati sa cititi, pana la final, pentru a afla ce pasi trebuiesc indepliniti atunci cand cineva drag dvs. moare!

Pasul I. Constatarea decesului

Primul pas ȋn aceasta situatie, fara doar si poate este chemarea ambulantei printr-un apel la 112, la locul ȋn care se afla persoana decedata. Decesul urmeaza sa fie apoi constatat de catre un medicul de familie al persoanei decedate, sau de catre medicul legist cu care colaboreaza firmele de servicii funerare, precum 07Funerar de exemplu.

Atat in zilele de weekend, precum si in perioada sarbatorilor legale, de constatarea decesului se vor putea ocuoa si medicii Serviciului de Ambulanta, acestea fiind cei care vor intocmi certificatul constatator al decesului, dupa care familia indoliata va accesa https://www.07funerare.ro/servicii-funerare-sector6, pentru a lua legatura cu specialistii de la firma de servicii funerare, pentru a transporta decedatul la capela.

Pasul II. Intocmirea Certificatului Medical Constatator al Decesului

Certificatul Medical Constatator al Decesului (CMCD) va fi intocmit dupa 24 ore (sau cel putin 12 ore in functie de diagnostic) din momentul in care a avut loc producerea decesului, si va fi eliberat in baza actului de identitate al persoanei decedate.

Pasul III. Obtinerea Certificatului de Deces

Certificatul de Deces va fi eliberat in baza, la Starea Civila din cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor (SPCLEP) sau va putea de-asemenea fi eliberat si la Primaria unitatii administrativ-teritoriale ȋn zona careia s-a produs decesul.

Actele care sunt obligatorii pentru obtinerea Certificatului de Deces sunt urmatoarele:

  • Certificatul medical constatator al decesului;
  • Certificatul de nastere, iar daca este cazul, si certificatul de casatorie;
  • Actul de identitate al persoanei care a decedat si petnru care se obtine certificatul de deces (buletinul persoanei decedate va fi retinut de catre Ofiterul de Stare Civila);
  • Copie a actului de identitate a persoanei care declara decesul;
  • Dovada care a fost eliberata de catre politie sau de catre Parchet (Procuratura), prin intermediul careia se dovedeste faptul ca una dintre aceste autoritati a fost anuntata in ceea ce priveste decesul (in cazul in care decesul a avut loc ȋntr-un mod violent sau s-a produs din cauza unui accident, ori a fost vorba despre sinucidere);

Odata cu eliberarea Certificatului de Deces va fi eliberata si adeverinta de inhumare sau de incinerare, insa trebuie avuta mare grija de ea, pentru ca va fi oferita intr-un singur exemplar.

Pasul IV. Obtinerea Ajutorului de Deces

In ceea ce priveste organizarea unei inmormantari decente, trebuie sa aflati faptul ca aveti la dispozitie cinci optiuni de sprijin financiar, dupa um urmeaza:

Ajutorul de deces care va este oferit de catre stat

Acest ajutor se acorda in termen de 3 ani din momentul producerii evenimentului. Acest ajutor trebuie sa aflati ca se stabileste in fiecare an, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Ajutorul de inmormantare oferit de catre angajator

Un astfel de ajutor se acorda de catre angajator din fondurile proprii, insa cu siguranta angajatorul va acorda ajutorul in conditiile prevazute in contractul de munca, care poate fi individual sau colectiv.

Ajutorul de inmormantare acordat de catre primarii

In ceea ce priveste acest tip de ajutor de deces, acesta va fi acordat de catre primarie din bugetul local, si trebuie sa aflati ca poate fi acordat atat in bani, cat si/sau in natura, in bunuri materiale. Acesta poate fi un avantaj, mai ales pentru familiile din mediul rural, care este posibil sa doreasca mai nult bunuri materiale decat bani.

Ajutorul pentru persoana supravietuitoare (pensionar)

Acest tip de ajutor pentru persoana vaduv/a, se acorda in functie numarul de numarul anilor de casnicie, dar ajutoru este influetat si de situatia in care s-ar putea afla supravietuitorul.

Despagubiri in cazul accidentelor rutiere

In ceea ce priveste aceasta categorie de ajutor, este important de mentionat faptul ca se acorda despagubiri care vizeaza atat pierderile cu caracter patrimonial cat si pierderile cu caracter nepatrimonial (prejudiciul moral).

Acestea sunt asadar informatii foarte importante, care va vor fi de folost atunci cand cineva drag dvs. isi va pierde viata.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *