Cum se inlocuieste un parbriz spart?

Share Button

Cum se inlocuieste un parbriz spart?Inlocuirea unui parbriz auto spart este o operatiune care trebuie efectuata de maini experte. Este nevoie de rabdare, timp si precizie – haideti sa aruncam o privire asupra tuturor etapelor. De obicei, un parbriz de masina nu cauzeaza probleme deosebite, dar uneori trebuie inlocuit.

Zgarieturile nu sunt intotdeauna reparabile, iar fisurile care se formeaza indica faptul ca este timpul sa schimbati parbrizul. Operatiunea trebuie efectuata cu meticulozitate, atentie si precizie, dar mai ales in conditii de siguranta si cu instrumentele potrivite. Iata cum sa indepartati un parbriz spart. Vezi detalii pe parbrize Bucuresti.

Cum se indeparteaza un parbriz spart?

Inainte de a continua, este necesar sa indepartati toate profilele laterale, pentru a va crea spatiu pentru a actiona asupra carligelor de etansare, avand mare grija sa nu le rupeti (nu toate vehiculele le au). In caz contrar, va trebui sa gasiti un inlocuitor.

Geamul este tinut in pozitie de un adeziv care are si rol de etansare si pe care trebuie sa il indepartati cu ajutorul unui cutter, fie din exterior, fie din habitaclu (in acest din urma caz, este mai bine ca acesta sa aiba o lama extensibila). Dupa ce ati desfacut si detasat adezivul, din interiorul vehiculului, aplicati forta in apropierea marginilor (nu acolo unde se afla punctul de rupere) si impingeti spre exterior, dar cereti ajutorul cuiva pentru ca este de neconceput sa o faceti singuri.

Aveti grija pentru a evita spargerea parbrizului deja crapat. Dupa ce ati eliberat piesa, trebuie sa curatati montantii cu o perie si apa. Reziduurile de adeziv pot fi indepartate cu usurinta cu o lama mica sau cu un aparat de ras manual. In acest stadiu, scopul este de a crea o suprafata de sprijin omogena pentru noul parbriz prin ridicarea inaltimii adezivului la aproximativ 3 mm (de obicei, de doua ori mai mare), iar apoi recreati noul strat cu noul produs de aderenta poliuretanica.

Daca intalniti rugina pe partile metalice, este imperativ sa o indepartati cu un polizor mic, dar aveti grija sa nu deteriorati vopseaua (cel mai bine este sa aplicati banda adeziva in jurul marginilor). Persoana care va va ajuta sa schimbati parbrizul ar trebui sa stea aproape cu un aspirator mic pentru a impiedica reziduurile sa murdareasca interiorul.

Telekom.ro

Montarea noului parbriz

Inainte de montarea efectiva a noului parbriz, noul material de etansare trebuie aplicat pe geamul nedeteriorat. Aceeasi operatiune trebuie efectuata si pe partea masinii pe care ati curatat-o anterior.

Uneltele necesare pentru aceasta etapa a asamblarii sunt etansant (adeziv), mastic (de preferinta cu un pistol de aplicare), o cheie si o sfoara lunga de cel putin 6 metri si groasa de aproximativ 3 mm Snurul este utilizat pentru a facilita introducerea garniturii: odata aplicata pe sticla, introduceti snurul intre cele doua buze ale garniturii, astfel incat sa se deplaseze de-a lungul intregului contur.

Odata ce sticla a fost asezata pe geam, eliberarea snurului va asigura o potrivire perfecta, garnitura fiind fixata cu precizie la locul ei.

Pentru a face acest lucru, trebuie sa tineti sfoara foarte intinsa, cu cele doua capete in partea de jos a parbrizului. In timp ce doi dintre ajutoare se apropie de geam, continuati sa strangeti sfoara folosind cele doua capete si apoi trageti ambele capete spre interiorul vehiculului. In acest fel, garnitura se va potrivi perfect in sina de instalare. Dupa ce ati asezat sticla, verificati daca contururile sunt perfect aliniate.

Pentru a optimiza munca depusa, ati putea introduce un fir de mastic in interiorul garniturii: in acest fel veti avea nu numai o aderenta mai buna, ci si o izolare mai buna. Atunci cand operatiunea pare a fi finalizata, incercati sa loviti cu partea inferioara a pumnului, intr-un mod delicat, intregul contur al sticlei instalate si observati daca exista vreo miscare sau un sunet diferit intre o zona si alta.

Inlocuirea parbrizului: sfaturi utile

Acum ca am vazut cum se schimba parbrizul unei masini, este bine sa lasati noul geam sa adere bine si adezivii sa se usuce pentru a asigura o aderenta maxima si cea mai buna izolare posibila. Instalarea trebuie sa fie perfecta, astfel incat sa nu poata patrunde apa din exterior in timpul ploii sau la spalarea masinii. Sfatul este de a avea intotdeauna pe cineva care sa va poata ajuta cu munca.

Nu mergeti singuri, pentru ca ar fi prea riscant. Neasteptatul este intotdeauna dupa colt, iar geamul s-ar putea chiar sparge daca ar cadea pe capota masinii. Pentru a va usura ridicarea parbrizului, fie ca scoateti parbrizul spart, fie ca montati unul nou, puteti cumpara ventuze de la comerciantii specializati sau de pe internet.

Cu toate acestea, aveti grija sa aplicati corect ventuzele, astfel incat efectul de vid sa fie asigurat, iar parbrizul sa nu devina instabil si periculos.

Din aceste motive, daca nu sunteti un expert sau nu aveti la dispozitie o persoana care sa va poata ajuta in aceasta operatiune (cel putin o persoana, desi doua ar fi mai potrivit), este mai bine sa renuntati la bricolaj si sa duceti masina la un centru autorizat de inlocuire a geamurilor auto.

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *