Curiozitati despre cozonac

pentru-pat.ro
Share Button

Curiozitati despre cozonacCand vine vorba despre desert, ne gandim in mod special la cozonac. Acesta este considerat de catre foarte multi romani, ca si desertul traditional romanesc, sau prajitura traditionala romaneasca.

In egala masura insa, este si un desert traditional bulgaresc “kozunak”. Ba chiar mai mult, cozonacul a fost adoptat si de catre italieni, sub denumirea de “panettone”, iar in regiunea Lombardia se spune ca se face cel mai bun “panettone”.

Ei bine, cozonacul este probabil cunoscut la noi in tara drept desert traditional romanesc datorita faptului ca, de fiecare data de sarbatori, romanii au cozonac pe masa. Unii duc cozonaci proaspat iesiti din cuptor atunci cand merg de sarbatori la rude. Mai nou insa, se ofera rudelor cozonaci cadou Boromir cu ocazia sarbatorilor.

In ceea ce priveste cozonacul, au aparut o multime de informatii despre acesta odata cu trecerea timpului, iar din acest motiv am decis sa va prezentam cateva dintre cele mai cunoscute informatii/curiozitati despre acesta.

  1. Dupa cum spuneam, ne place sa credem despre cozonac ca ar fi desertul traditional romanesc, dar el exista de mult mai mult timp. Conform arheologilor, au fost descoperite cuptoare pentru copt care dateaza inca din Egiptul Antic.

Au fost descoperite de-asemenea desene care arheologii sustin ca au peste 4000 de ani vechime. Acestea dovedesc faptul ca inca din antichitate se facea paine dospita (unele retete de paine cu miere dateaza din acele vremuri), iar egiptenii antici nu erau straini nici de cozonac.

  1. Tot conform arheologilor, s-a descoperit o forma de aluat de cozonac printre ramasitele unor comunitati neolitice. Se spune ca aceste ramasite erau de fapt niste graunte sfaramate, care au fost inmuiate si coapte pe o piatra calda.
  2. Grecii antici nu erau nici ei straini de cozonac. Acestia aveau propria reteta de cozonac, pe care l-au numit “plakous”. Cozonacul grecilor antici era cu miere, cu nuca si cu stafide. Se spune ca acestia mai aveau si o alta versiune de cozonac, si anume “satura”.
  3. Romanii au ramas in istorie datorita razboaielor si bataliilor castigate, iar acestia, la fel ca si grecii antici si egiptenii antici, stiau sa faca paine dospita si cozonaci. De fapt, romanii au furat de la greci si de la egipteni drojdia.

Romanii faceau doua sortimente de cozonaci. Unul era cunoscut sub denumirea de “libum” si era de mici dimensiuni, facut fiind pentru a fi oferit zeilor drept ofranda. Al doilea tip de cozonac, era denumit “placenta”. Aceasta din urma era mult mai elaborat, continea stafide, branza si alune, si era servit impreuna cu vin dulce.

Tot despre romani se stie ca sunt cei care au descoperit toate posibilitatile pe care drojdia le ofera aluaturilor.

  1. In Evul Mediu, cozonacii erau facuti de catre brutarii din Europa cu fructe uscate in compozitie, pentru ca tineau mai mult timp.
  2. Prima reteta de cozonac care a aparut intr-o carte de bucate, dateaza inca din anul 1718, iar cartea a aparut in Marea Britanie. In carte se recomanda ca acesta sa fie copt in forme lungi si inguste. Aceasta recomanare a ramas valabila pana in prezent.
  3. Cozonacul este prezent in mai multe tari in clipa de fata, cum ar fi “kozunak” in Bulgaria sau “panettone” in Italia, dar dintre toate acestea, cel mai bun este cozonacul nostru romanesc, pufos si crescut mult. Indiferent ca este facut acasa, sau ca discutam despre cozonacul de la Boromir, noua ne place cel mai mult, cozonacul “traditional”, pe care il avem pe mese de sarbatori.

Acestea sunt asadar, 7 lucruri interesante pe care este important sa le cunoasteti despre cozonac, mai ales pentru ca ne place sa il consideram a fi, un desert traditional romanesc.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *