De ce anume trebuie sa tii cont atunci cand alegi o gradinita?
Aceasta este una dintre cele mai importante decizii pentru parinti, deoarece influenteaza dezvoltarea sociala, personala si afectiva a copiilor.
Fiecare experienta sau interactiune pe care minorii o fac in primii ani de viata are un impact asupra comportamentului lor viitor.
De fapt, 80% din dezvoltarea creierului se intampla in primii patru ani de viata ai unei persoane. Potrivit raportului Ministerului Educatiei (MEN), “educatia in aceasta etapa este esentiala deoarece imbunatateste conditiile fizice, abilitatile motorii, abilitatile afective si sociale, limbajul si posibilitatile de rezolvare a problemelor intr-un mod creativ”.
Alegerea gradinitei in care copiii isi incep pregatirea initiala devine apoi o decizie importanta. Expertii in educatie au vorbit cu mai multi parinti si cu un psiholog pentru copii pentru a afla ce criterii trebuie luate in considerare:
- La momentul inceperii alegerii gradinitei, verificati daca gradinita angajeaza profesori licentiati in pedagogie, cu un tratament cald, afectuos si respectuos fata de copii. De asemenea, institutia include si alte categorii de personal, cum ar fi terapeuti, personal medical (asistenti medicali) si coordonatori care garanteaza siguranta fizica si psihica a copiilor.
- Trebuie respectat daca gradina ofera facilitati bine adaptate si relevante pentru invatare, precum si pentru a participa la toti minorii in fiecare zi: bai suficiente, spatii de agrement, altele pentru a efectua lucrari manuale, camere spatioase si sali de mese adecvate si igienice.
- Numarul de elevi pe clasa. Pentru experti, acesta a fost cel mai important criteriu atunci cand s-a ales gradinita in care si-au inscris copiii: faptul ca nicio sala de clasa nu a avut mai mult de opt copii, a fost un atuu. Se cauta o atentie personalizata. Conform ghidurilor Secretariatului integrarii sociale, numarul de copii per cadru didactic nu trebuie sa depaseasca zece. In cazul trecerii acesteia, in fiecare clasa trebuie sa fie prezenti un profesor titular si un asistent care asigura acompaniamentul.
- Acestea trebuie adaptate nevoilor copilului si nu invers, spun expertii. Pentru aceasta, este esential sa se observe personalitatea si nevoile copilului ca individ si sa se caute o gradinita care sa se adapteze preocuparilor sale: mai creativa, care se afla in mediul rural, in oras etc.
- Pentru unii parinti este esential ca cei mici sa aiba acces la activitati alternative care sa permita copilului sa-si stimuleze dezvoltarea psihomotorie. “Lasa-l sa invete distrandu-se”, spun expertii.
- Identificarea tipului de formare oferit de aceste institutii. Pentru Claudia Velilla psiholog specialist in educatie neurolingvistica, predarea initiala se concentreaza in majoritatea cazurilor in care “copilul este competitiv” pentru ca se dezvolta intr-un “spatiu de constructie dirijata”: profesorul transmite cunostintele prin ghiduri elevilor. Comparativ cu acest model traditional, explica Velilla, exista si alte alternative care stimuleaza simtul umanist, observarea, experimentarea si performanta muncii manuale.
- Odata ce gradinita este aleasa in functie de punctele anterioare, este necesar sa se controleze adaptarea copilului la noul mediu: starea lui de spirit, daca isi ia la revedere fericit atunci cand trebuie sa mearga la gradinita sau daca ajunge fericit dupa a doua zi.
In Columbia de exemplu, nu exista un cadru de reglementare care sa reglementeze educatia initiala sau furnizarea de servicii educationale. “Nu avem instrumentele necesare pentru a face monitorizare si control, in special in sectorul privat”, a avertizat fostul ministru Gina Parodie in 2015. Cu toate acestea, exista orientari care sunt executate de anumiti primari si guvernatori in regiunile lor.
Orasul Bogotá, de exemplu, are Registrul educatiei initiale (REI), o certificare adoptata prin Decretul 057 din 2009 care asigura respectarea de catre institutii a anumitor standarde de nutritie si sanatate, medii adecvate si sigure, proces pedagogic, talent uman si proces administrativ. Vezi aici gradinita potrivita pentru copilul tau.
Cum sa-mi pregatesc copilul?
- Se recomanda ca cei mici sa participe si sa interactioneze cu alti copii inainte de a intra in gradinita si pentru o perioada care sa permita adaptarea cu diferite persoane.
- Vorbeste cu el despre subiect, astfel incat sa-si exprime indoielile si temerile.
- El viziteaza rude cu care nu este obisnuit, astfel incat sa experimenteze contactul cu persoane necunoscute.
- Este esential sa stabiliti orare similare cu cele pe care le-ati avea la gradinita.
Factorii care pot determina plansul unui copil la gradinita
- Unul dintre motivele pentru care un copil nu vrea sa mearga la gradinita este pentru ca nu vrea sa se separe de mama si de mediul sigur care il inconjoara acasa.
- Ii este greu sa-si ia ramas bun de la ea si, de multe ori, ajunge sa planga prea mult. Important este ca micutului sa i se spuna adevarul si sa nu se simta abandonat nicio clipa de parinti.
- Un alt motiv pentru plans este acela ca celor mici le este greu sa-si gestioneze corect emotiile sau nu au capacitatea de a le exprima corect; acest lucru duce la o “manipulare”.
Leave a Reply