Educatia sexuala si adolescentii

Share Button

Se observa din ce in ce mai des importanta pe care adolescentii o aloca pentru educatie sexuala. In timpul adolescentei, nu doar ca se accelereaza activitatea hormonilor, dar au loc inclusiv modificari fizice si implicit ale organelor sexuale care incita curiozitatea adolescentilor si dorinta acestora de a explora noile schimbari. In acest articol vom vorbi de impactul educatiei sexuale in ciclul gimnazial.

Educatia sexuala la varsta gimnaziala

La aceasta varsta, educatia sexuala nu se va mai referi doar la cunostinte teoretice. Incepand cu 12-14 ani, este foarte probabil ca fiul sau fiica ta sa aiba o prietena, respectiv un prieten.

Prima relatie cu o persoana de sex opus poate aduce curiozitatea fata de actul sexual. De aceea, este important ca pana la aceasta varsta sa ii arati copilului faptul ca relatiile sexuale implica o responsabilitate pe care si-o asuma persoanele adulte.

O alta problema frecventa la aceasta varsta este presiunea asupra fetelor de a incepe viata sexuala, mai ales daca acestea ies in oras cu un baiat de varsta mai mare.  De asemenea, la aceasta varsta, este recomandabil ca fiica ta sa stie ce presupune hartuirea sexuala si cum se poate apara impotriva ei.

Cum ii vorbesti unui preadolescent despre sex

Subiectele legate de sex nu sunt lucruri izolate, interzise, ci sunt legate de toate celelalte subiecte intalnite de-a lungul zilei cotidiene: munca, efort fizic, delectare spirituala sau alte lucruri pe care le realizam.

Telekom.ro

Cauta ocazii de a purta discutii despre asta: cuvinte, expresii pe care le-a auzit, imagini vazute la TV, la calculator, in reviste etc. Autorii Linda si Richard Eyre (in cartea “Cum sa le vorbim copiilor despre sexualitate”, Ed.Trei, 2010), propun folosirea comparatiei: in aproape toate lucrurile exista o parte buna si o parte rea.

De exemplu, focul incalzeste locuintele, apa, ajuta la prepararea hranei, etc.; dar poate sa si distruga cladiri, paduri, sa ucida oameni. La fel este si in relatia sexuala.

Arata-i ca un lucru utilizat gresit poate duce la consecinte dureroase, pe cand cel facut la timpul sau, conduce la experiente frumoase. Invata-l ca persoanele care apreciaza omul cu adevarat, diferentiaza lucrurile bune de cele rele, folosind cuvinte potrivite .

Partile intime sau sexuale ale fetelor sau baietilor pot fi denumite prin cuvinte grosolane, devenind astfel replici de batjocura, glume, ce distrag atentia de la normalitatea naturii fiziologice individuale.

Explica-i ce inseamna cuvantul “pornografie”: utilizarea sexului in mod comercial. Chiar daca l-ai educat sa nu se uite la asemenea imagini, evitarea situatiilor in care poate vedea accidental astfel de materiale, este practic imposibila.

Nu te speria: nu poti sa detii control asupra tuturor lucrurilor din jurul tau si asupra fluxului continuu de informatii la care e supus copilul tau. Poti sa-l ajuti sa inteleaga semnificatia acestor lucruri si sa-l inveti sa priveasca dincolo de imagini. De altfel, in cazul in care ii vei interzice strict sa se uite la asemenea materiale, ii vei trezi curiozitatea si mai mult.

Ce ii spui unui preadolescent

Discuta cele mai frecvente replici sau stereotipuri ale tinerilor, referitoare la comportamentul sexual si gasiti impreuna, pentru fiecare dintre aceste afirmatii, argumente pro si contra. Condu discutia in asa fel incat copilul sa inteleaga de ce aceste replici nu exprima de fapt motive reale si suficiente pentru a incepe sau nu viata sexuala.

De asemenea, este important sa il ajuti pe copil sa faca diferenta intre a iesi in oras cu prietenul / prietena si a avea relatii sexuale cu el/ ea. La aceasta varsta, a avea un prieten inseamna a petrece timp impreuna cu o persoana de alt sex pe care o simpatizeaza. Relatiile sexuale implica un mai mare grad de responsabilitate, pe care niciun copil nu il are la aceasta varsta.

Cum ii explici ca relatiile sexuale reprezinta o alegere care implica responsabilitate

pentru-pat.ro

Exista anumite aspecte pe care trebuie sa le prezinti copiilor, astfel incat acestia sa inteleaga faptul ca o relatie sexuala implica o mare responsabilitate, si anume:

  • incepand cu aceasta varsta, copiii stiu deja destule lucruri despre sexualitate si de aceea este bine, ca parinte, sa continui onest, deschis, rational
  • sa ii explici ce transformari au loc in corpul lui, sa il inveti cum ar putea sa aiba pe viitor o atitudine matura si responsabila fata de comportamentele sexuale timpurii.
  • sa ii prezinti actul sexual ca o uniune mentala, emotionala si spirituala pentru ca numai astfel, relatia poate fi traita ca un act de onestitate.
  • cel mai bun mesaj este ca abstinenta este cea mai buna protectie si o buna paza pentru o copilarie fericita.
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *