Evolutia balonului cu aer cald

Share Button

Modul aproape magic in care baloanele cu aer cald plutesc maiestuos prin vazduh, deasupra peisajelor uimitoare, este o experienta unica. Dar cum a luat nastere acest obiect zburator atat de uimitor si iubit?

Cum a inceput totul

Desi in continuare este considerat un obiect zburator traditional, balonul cu aer cald s-a schimbat mult de cand a fost dezvoltat pentru prima data in secolul al XVIII-lea.

Istoria baloanelor cu aer cald dateaza din epoca celor Trei Regate din China (220-280 d.Hr.), unde felinarele Kongming erau folosite pentru semnalizare militara. Acestea erau foarte asemanatoare cu acele felinare chinezesti de hartie folosite astazi.

Primul balon cu aer cald care a evoluat in cele pe care le vedem astazi a fost proiectat de fratii Montgolfier. Va vine sa credeti sau nu, dar primii pasageri la bordul unui zbor cu balonul cu aer cald au fost o oaie, o rata si un cocos! Acest zbor a avut loc pe data de 19 septembrie 1783 si a durat 15 minute.

Primul zbor cu pasageri umani, dar cu balonul legat la sol, a avut loc pe 19 octombrie 1783, care i-a avut la bord pe Jean-Francois Pilatre de Rozier si Jean-Baptiste Reveillon. O luna mai tarziu, primul zbor liber a avut loc pe 21 noiembrie 1783, cand pasagerii au calatorit peste cinci mile in 25 de minute!

Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, balonul a devenit popular in intreaga lume si in 1793 a avut loc primul zbor cu balonul in America: Jean-Pierre Blanchard a zburat atunci din Philadelphia.

Baloane cu aer cald din secolul al XX-lea

Haideti acum sa revenim in zilele secolului XX, care marcheaza inceputul zborului modern cu balonul.

pentru-pat.ro

Edward Yost a inventat o sursa de caldura la bord, ceea ce inseamna ca baloanele nu mai erau alimentate cu gaz, ci erau alimentate cu aer cald. Primul zbor folosind acest stil de balon cu aer cald a avut loc pe 22 octombrie 1960 in Nebraska, SUA.

Primul dintre aceste baloane cu o sursa de caldura la bord a fost fabricat in Marea Britanie si a fost numit Bristol Belle. Acesta a fost lansat pentru prima data in aer pe 9 iulie 1967 de la baza RAF de la Weston-on-the-Green.

Primele zboruri trans-oceanice

Douazeci de ani mai tarziu, in 1987, un anume Richard Branson a iesit in aer alaturi de Per Lindstrandt pentru a face parte din primul zbor transatlantic cu un balon cu aer cald – 2.900 de mile in 33 de ore, cu viteze maxime de 130 mile pe ora! Destul de rapid!

Cei doi calatori au plecat din nou in aer in 1991, pentru ceea ce avea sa fie primul zbor transpacific, si au doborat recordurile de calatorie parcurgand 6.700 de mile si atingand viteze de pana la 245 mile pe ora!

In jurul lumii

Bertrand Piccard si Brian Jones au dus lucrurile mai departe la 1 martie 1999, zburand in jurul lumii cu Breitling Orbiter 3, acoperind 46.759 km in 19 zile, 21 ore si 55 de minute!

Un lucru interesant: cuvantul elegant pentru a descrie o calatorie in jurul lumii este “circumnavigare”. Incearca sa-l introduci intr-o conversatie!

In 2010, a avut loc lansarea primului balon cu aer cald cu fund de sticla, la Bristol International Balloon Fiesta.

V-am trezit interesul pentru un zbor cu balonul cu aer cald? Trebuie sa fiti de acord ca este o experienta pe care oricine trebuie sa o aiba macar o data in viata. Pentru o prima experienta, va recomandam un zbor cu balon langa Brasov, in zona depresiunii Targul Secuiesc.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *