Invatarea unei a doua limbi: copii mici vs. adulti

pentru-pat.ro
Share Button

Invatarea unei a doua limbi: copii mici vs. adultiVorbirea unei alte limbi este o abilitate importanta pentru toti oamenii, atat tineri, cat si batrani. S-a crezut mult timp ca cei mici sunt mai capabili sa invete o a doua limba. Nu este adevarat ca cei mici invata limba mai bine decat adultii, dar adultii si copiii invata limba diferit.

Intelegand aceste diferente si facand ajustari ale procesului de invatare, toata lumea poate dobandi o a doua limba, indiferent de varsta.

Procese diferite

Exista diferente in modul in care un creier adult proceseaza o limba straina, in comparatie cu creierul unui copil. Dr. Paul Thompson de la UCLA a folosit imagistica prin rezonanta magnetica si tehnologia de animatie pentru a vedea ce parti ale creierului folosesc adultii si copiii atunci cand invata o a doua limba.

Ceea ce s-a descoperit este ca copiii folosesc o parte a creierului lor numita “zona motorie profunda”. “Zona motorie profunda” a creierului este responsabila pentru procese care nu sunt gandite constient, cum ar fi periajul dintilor sau pansamentul.

Pentru copii, prelucrarea unei noi limbi este a doua natura. Procesul la adulti este o parte mai activa a creierului, ceea ce inseamna ca ei creeaza mai multa constientizare despre limbaj, mai degraba decat sa fie intuitivi.

Diferente de aptitudini

Telekom.ro

Unul dintre motivele pentru care se pare ca copiii dobandesc o a doua limba mai repede decat adultii se datoreaza regulilor diferite de competenta intre adulti si copii.

Copiii au un vocabular mai mic si este usor sa invete suficient de o a doua limba pentru a comunica nevoile lor. Adultii au un vocabular mult mai mare, gandind si comunicand in moduri mai complexe decat copiii. Acest lucru inseamna ca este nevoie de mai mult timp pentru a dobandi capacitatea de a comunica eficient intr-o a doua limba. Desi se pare ca copiii invata limba mai repede decat adultii, adultii si adolescentii au, de fapt, avantaje.

Pronuntie

Un alt motiv pentru care mitul persista ca copiii invata o a doua limba mai usor decat adultii se datoreaza capacitatii copilului de a se adapta la pronuntia corecta a unei limbi.

Este adevarat ca cu cat copilul incepe sa invete o a doua limba mai mica, cu atat pronuntia sa va fi mai buna. Adultii intampina mai multe dificultati de adaptare la pronuntia unei limbi straine si, prin urmare, par mai putin competenti decat un copil care are capacitatea de a vorbi o a doua limba cu accentul adecvat.

Varsta si capacitatea de invatare

O alta conceptie gresita comuna este ca, pe masura ce oamenii imbatranesc, capacitatea lor de a invata o noua abilitate scade.

Astazi, oamenii nu isi pierd capacitatea de a invata pe masura ce imbatranesc. Singura provocare cu care se confrunta un elev mai in varsta intr-o a doua limba este slabirea vederii si a auzului. Pierderea auzului, in special, poate afecta capacitatea unei persoane de a invata o limba intr-o clasa traditionala. Un adult sanatos, in varsta, este perfect capabil sa invete o a doua limba (a se vedea referinta 3). iti poti da copilul la cursuri germana copii.

Metode de invatare

Deoarece copiii si adultii invata diferit si folosesc diferite parti ale creierului lor pentru a procesa limba, modul in care sunt invatati o a doua limba trebuie sa fie, de asemenea, diferit.

Expunerea copiilor la o a doua limba acasa si la scoala este esentiala pentru invatarea lor. Cantatul cantecelor, citirea cartilor si repetarea cuvintelor straine sunt instrumente utile pentru a ajuta un copil sa invete o noua limba. Elevii mai mari, in special cei cu dificultati de auz si de vedere, pot avea dificultati de invatare intr-o clasa traditionala. Lucrul cu un grup care se concentreaza mai mult pe intelegerea limbajului, mai degraba decat pe perfectionarea pronuntiei, si integrarea de noi concepte la adultii cu structuri cognitive preexistente vor ajuta elevul sa aiba mai mult succes.

De ce copiii mici invata limba atat de repede?

  • Invatarea statistica poate fi un instrument puternic pentru invatarea timpurie a limbilor straine si arata capacitatea copiilor de a colecta informatii din mediul lor.
  • Parintii isi adapteaza discursul la cunostintele de vocabular ale copiilor
  • Invatarea uneilimbi straine este una dintre primele provocari cu care ne confruntam in viata.
  • Notiuni de baza mai tineri si mai tineri si mai bine capabil sa reuseasca in curand. Copiii cu varsta de trei, patru sau cinci ani care se pronunta mai bine decat adultii care studiaza aceeasi limba de mai mult timp; pre-adolescentii care au in memorie un vocabular mai larg decat barbatii si femeile care fac saltul catre academii la o varsta ulterioara pentru a-si imbunatati formarea.
  • Cu siguranta, de multe ori am invidiat usurinta cu care copiii trebuie sa invete limbi straine, acea incredere in sine atunci cand o vorbesc si modul in care se distreaza uitandu-se la filme sau desene animate in engleza, franceza sau germana.
Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *