Lucruri de ştiut înainte de a cumpăra un calculator nou

Share Button

Lucruri de ştiut înainte de a cumpăra un calculator nou
Chiar dacă pentru unii calculatoarele nu mai sunt o alegere potrivită, preferând să procure tablete sau laptopuri pentru a economisi spaţiu în casă şi a scăpa de cabluri, acestea rămân a fi foarte utile în multe situaţii. Cumpărarea unui calculator este, de cele mai multe ori, o investiţie importantă. Este un proces care necesită o abordare serioasă. Piaţa de calculatoare este extrem de extinsă şi aveţi multiple opţiuni din care puteţi selecta ceea ce vi se potriveşte cel mai bine.

Iniţial, este recomandabil să vă documentaţi din surse variate (forumuri, reviste IT, site-uri de profil, persoane ce au cunoştinţe în ale hardware-ului) cu câteva săptămâni înainte. Astfel, şansele de a acumula cât mai multe informaţii relevante sporesc. Nu vă grăbiţi! Vizitaţi mai multe magazine de calculatoare. Căutaţi ofertele cele mai avantajoase după preţ şi performanţă. Dacă veţi avea răbdare, veţi face cea mai bună alegere. Hotărâţi-vă să cumpăraţi doar când sunteţi sigur şi mulţumit.

Factori ce trebuie luaţi în considerare pentru a lua o decizie inteligentă:

1. Destinaţia de utilizare este primul şi cel mai important detaliu ce ar trebui luat în calcul. Gândiţi-vă la ceea ce vreţi să faceţi cu acest computer, la ce vă ajută, unde îl folosiţi, în ce mediu, şi ce doriţi să rulaţi pe el. Dacă veţi efectua sarcini simple de tipul suitei Office, unde trebuie doar să editaţi şi să creaţi documente, să verificaţi e-mailuri sau să navigaţi pe Internet, nu aveţi nevoie de un sistem cu resurse foarte mari. În cazul în care ştiţi că va trebui să lucraţi cu diverse programe profesionale pentru editare imaginilor sau a conţinutului video sau îl veţi folosi pentru jocuri, vă sugerăm să vă cumpăraţi un calculator cu configuraţii mai performante.

2. Bugetul este cel de-al doilea element după care ar trebui să vă ghidaţi. Porniţi de la suma de bani pe care sunteţi dispus să o cheltuiţi pentru achiziţie şi în funcție de aceasta, alegeţi componentele ce vor crea un sistem perfect funcţionabil. Preţurile diferă în dependenţă de brand, model, specificaţii tehnice, design şi alte caracteristici ale calculatorului. De multe ori în magazinele online, calculatoarele sunt mai ieftine comaparativ cele comercializate în magazinele clasice. Stabilind bugetul, nu uitaţi să includeţi şi cheltuielile pentru periferice şi accesorii.

3. Sistemul de operare la fel contează! Windows, Mac OSX sau Linux? Toate sunt foarte bune, dar, iarăşi, totul se rezumă la modul în care veţi utiliza calculatorul. Pentru ca PC-ul dumneavoastră să funcţioneze corespunzător, este necesar ca programele de calculator instalate să fie, în primul rând, sigure şi actualizate la zi. Aveţi deja un sistem de operare cu licenţă şi intenţionaţi să îl utilizaţi tot pe el sau vreţi să vă cumparaţi unul nou? În ambele situaţii este recomandat să urmăriţi ca resursele calculatorului să fie compatibile cu cerinţele de sistem ale acestuia. În afară de sistemul de operare, este indispensabilă şi suita Office.

4. Procurați din magazin online sau din magazin “obișnuit”? Alegeţi varianta optimă după preţuri, accesibilitate şi comoditate. Şi nu uitaţi să vă asiguraţi suportul tehnic după cumpărare.

pentru-pat.ro

Acestea sunt câteva sfaturi de care ar fi bine să ţineţi cont atunci când planificaţi să cumpăraţi un calculator nou. Dacă vă doriţi ceva bun, mai întâi informaţi-vă bine, iar apoi stabiliţi ce vă reprezintă, în funcţie de bani şi specificaţii.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *