Lucruri inedite despre Craciun
Craciunul este o sarbatoare iubita si indragita de oameni din diferite colturi ale lumii. In casele oamenilor miroase a cetina de brad, iar cei care prefera brazi artificiali, aleg cele mai frumoase globuri, pentru a impodobi cat mai frumos pomul de iarna.
Daca astazi ni se pare normal sa sarbatorim Craciunul, Oliver Cromwell a fost de alta parere in anul 1647, atunci cand a interzis Craciunul in Anglia. Cei care sarbatoreau erau inchisi, aceasta interdictie pastrandu-se pana in anul 1660.
Ati fost vreodata curiosi sa aflati care este cel mai mare cadou de Craciun? Acesta este Statuia Libertatii, daruita de francezi americanilor in anul 1886. In anul 1950 a fost instalat cel mai inalt pom de Craciun intr-un mall din Washington. Acesta avea o inaltime de peste 65 de metri.
Traditia impodobirii bradului de Craciun a fost creata de catre germani, aceasta neexistand pana in secolul al XVI-lea. Se considera ca Martin Luther a fost inspirat de stelele care straluceau printre brazi, iar astazi Craciunul nu ar avea farmec fara un bradut frumos impodobit, fie ca optam pentru brazi naturali, fie pentru brazi artificiali.
Astazi obisnuim sa agatam sosete rosii de Craciun, dar aceasta traditie isi are originile in secolul al XIII-lea, atunci cand calugaritele franciscane le aduceau orfanilor cadouri in saci rosii, de mari dimensiuni. De asemenea, colindele nu se cantau in biserici inainte de secolul al XIII-lea, acestea fiind introduse de catre Sf. Francisc de Assisi.
Cel mai popular colind de astazi este “White Christmas”, cantat in versiunea “Silent Nights”, acesta fiind scris in anul 1818 de catre pastorul austriac Joseph Mohr. “Jingle “Belss” este un colind scris in anul 1857, cu scopul de a celebra ziua Recunostiintei.
V-ati gandit cate case trebuie sa viziteze Mos Craciun pentru a aduce cadouri tuturor copiilor? Exista un calcul care ne spune ca mosul ar trebui sa viziteze 822 de case pe secunda, pentru a imparti cadouri tuturor copiilor de Craciun.
Astazi este firesc sa daruim felicitari cu ocazia sarbatorii de Craciun. Prima felicitare a fost realizata in anul 1843 la comanda lui Sir Henry Cole. Dupa anul 1860 producerea de felicitari a crescut, devenind tot mai populare in jurul anului 1870.
Unul dintre cele mai populare mituri cu Mos Craciun face referire la faptul ca acesta ar fi fost inventat de compania americana de bauturi non-alcoolice Coca-Cola. Acest lucru este adevarat, deoarece imaginea moderna a lui Mos Craciun a fost conceputa in anul 1881, datorita unei ilustratii realizata de Thomas Nast.
Am auzit cu totii despre renul Rudolf, despre care se spune ca a fost preferatul mosului. Acesta a fost creat in anul 1939 de catre Robert May, astfel incat Mos Craciun avea inainte doar 8 reni.
De la sarbatorirea Craciunului pentru prima data si pana astazi s-au creat foarte multe legende cu Mos Craciun. In prezent Craciunul este simbolizat de frumoase obiecte decorative, cadouri, pomul de iarna, lumanari, colinde si traditii frumoase, care inca se mai pastreaza, in ciuda trecerii timpului. Atat pentru copii, cat si pentru adulti, Craciunul este una dintre cele mai frumoase sarbatori ale anului.
Leave a Reply