Mulsul vacilor – de la primele aparate de muls la echipamentele automate

Telekom.ro
Share Button

Mulsul vacilor – de la primele aparate de muls la echipamentele automate
Urmand zicala “Orice barbat care se respecta are langa el o bruneta” putem spune ca “Orice fermier care se respecta are langa el un aparat de muls vaci”. Chiar daca aceasta echivalare pare usor fortata, trebuie sa subliniem faptul ca, un aparat de muls vaci reprezinta un dispozitiv ce nu trebuie sa lipseasca dintr-o ferma de lapte intrucat ofera o multime de beneficii, atat pentru fermier, cat si pentru animal.

Vom vorbi in cele ce urmeaza despre cum s-a realizat trecerea de la primele aparate de muls la echipamentele automate folosite astazi.
Masina Mehring a fost unul dintre cele mai populare dispozitive de muls de la sfarsitul secolului al XIX-lea deoarece permitea mulgerea a doua vaci in acelasi timp, putand fi controlata prin intermediul unei pedale.

Prima masina de pulsatie a purtat numele Thistle. Aceasta masina folosea un vacuum condus de aburi si producea un flux intermitent de lapte. Masina de pulsatie este dispozitivul care in final a dus la realizarea unei masini de muls care sa functioneze cu adevarat.

In 1898, Asociatia Laptarilor Americani a aprobat in cele din urma folosirea unei masini de muls pe baza de pulsatie in fermele de lapte. Dar chiar si cu pulsatoarele disponibile pe piata, aceste masini nu erau capabile sa mulga o vaca la fel de bine precum mulsul manual. Masinile nu permiteau schimbarea dimensiunii tetinelor vacii in timpul procesului de mulgere si nici nu erau capabile sa realizeze mulgerea completa. Existau cazuri cand o cantitate de lapte era fortata de catre masini sa intre inapoi in uger.

Echipamentul automat de muls

Echipamentul de muls pentru fermele de lapte din ziua de azi este mult mai evoluat. Cu toate acestea, a fost nevoie de aproape un secol pentru a se ajunge la tehnologia avansata de mulgere automata care se practica astazi. Abia pe la sfarsitul secolului al XX-lea au fost dezvoltate sistemele de muls automate. Nucleul acestor sisteme este reprezentat de un tip de robot. Cele mai multe sisteme automate de muls folosesc computere si programe software pentru a gestiona cireada si procesul de muls.

Detinerea si mentinerea unei ferme de lapte este consumatoare de timp si supune fermierul la o munca intensiva si, totodata, istovitoare. Fermele de lapte mari folosesc sisteme automate de muls pentru a reduce nevoia fortei de munca manuale necesara in procesul de mulgere. Unele dintre sistemele automate de mulgere mai avansate includ curatarea ugerului, montarea si demontarea echipamentului de muls pentru vacile de lapte.

Daca in trecut vacile erau mulse dimineata si seara, astazi, sistemele automate de muls permit vacilor sa-si creeze propriul program de muls. Portile automate controleaza traficul, bratele robotice detecteaza si monteaza cupele de muls la ugerul vacii si il curata pe acesta dupa demontare. Vacile sunt ispitite sa intre in unitatea de hrana pentru animale, ca mai apoi un senzor sa le identifice pe fiecare in parte.

Pentru mai multe detalii legate de aparatele de muls vaci, dar si pentru achizitionare unor astfel de dispozitive accesati Proagricol.ro.

pentru-pat.ro

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *