Ritualuri funerare: nu toate sunt la fel

Share Button

Ritualuri funerare: nu toate sunt la felCand vine vorba de inmormantari, nu este intotdeauna placut sa vorbim despre ele. In intreaga lume, exista multe moduri si momente diferite de a celebra un ritual funerar. In intreaga lume, de fapt, exista multe moduri diferite de a-si lua ramas bun de la o persoana draga decedata.

In antichitate, egiptenii isi mumificau mortii, crezand ca si trupul lor va merge in viata de apoi.

Alte popoare, cum ar fi vikingii, isi puneau mortii intr-o barca cu monede, pentru a le asigura calatoria in viata de apoi, si apoi le dadeau foc. Si multe alte traditii pot fi povestite. Stiai ca desi avem acum servicii de repatriere decedati, unii oameni inca merg pe metodele vechi si traditionale?

Inmormantarile din ziua de azi: cele mai ciudate ritualuri

In zilele noastre, multe traditii au disparut, dar altele sunt inca in uz. Peste tot in lume se pot gasi diferite obiceiuri si traditii in ceea ce priveste ritualurile funerare. Inmormantari de jazz in New Orleans. Acesta este un ritual funerar traditional bazat pe jazz.

Ceremonia de inmormantare din New Orleans este un amestec de bucurie si tristete, cei prezenti fiind acompaniati de o fanfara. Acest ritual funerar special isi are originile in cultura franceza si afro-americana.

Ritualul consta intr-un repertoriu melancolic, dar odata ce trupul este ingropat, notele muzicale devin mult mai optimiste si atmosfera se schimba. Dansul face parte din eveniment si este un mod de a comemora viata celui decedat.

pentru-pat.ro
  • In Benguet, au obiceiul de a lega mortii la ochi si de a-i aseza langa intrarea principala a casei;
  • In Tinguian, mortii sunt imbracati in cele mai bune haine, sunt asezati pe un scaun si li se pune o tigara in gura.
  • In Caviteño, mortii sunt ingropati intr-un copac partial golit. Cand cineva se imbolnaveste, rudele aleg copacul in care va fi inmormantat “cel drag”.
  • In Apayo, pe de alta parte, isi ingroapa mortii sub bucatarie.

Inmormantarea in Mongolia si Tibet. Multi budisti din Mongolia cred in transmigrarea sufletului dupa moarte. Pentru a redeveni parte a pamantului, trupul este taiat in bucati si plasat in varful unui munte, unde este hranit de vulturi.

Aceasta este o traditie straveche si aproximativ 80% dintre tibetani inca o practica. Inmormantarea ecologica. In Statele Unite, din ce in ce mai multi oameni aleg inmormantarea ecologica.

Inseamna sa se renunte la procesul de imbalsamare si sa se foloseasca materiale biodegradabile care se descompun mai tarziu in pamant. Rotatia oaselor in Madagascar. In Madagascar exista un ritual bine cunoscut numit “famadihana”, cunoscut si sub numele de rotatia oaselor.

O data la cinci sau sapte ani, familia defunctului face o procesiune pana la cripta acestuia, unde defunctul, de obicei infasurat intr-o panza, este exhumat si stropit cu parfum si vin. In timpul acestui ritual, o fanfara canta si membrii familiei danseaza cu trupul exhumat.

Conform traditiei lor, aceasta este singura modalitate de a comunica cu persoana moarta si de a obtine o binecuvantare.

Sicrie ciudate in Ghana

In Ghana, oamenii aspira sa fie ingropati in sicrie care sa le reprezinte munca sau ceva ce au iubit in viata. Aceste asa-numite “sicrie” au forme dintre cele mai ciudate, de la unul in forma de Mercedes-Benz pentru un om de afaceri, la un peste mare pentru un pescar, la o Biblie uriasa pentru cineva care iubea sa mearga la biserica etc.

In memoria lui…

Ceremonia poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de statutul persoanei decedate si de numarul de persoane care doresc sa ii aduca un ultim omagiu. In timpul acestor priveghi interminabile, camera funerara este deschisa vizitatorilor.

Intre rugaciuni si cantece, se ridica lamentatiile femeilor si paharele pline cu bere si rom ale barbatilor. Oaspetii aduc cadouri si bancnote pentru a le oferi celui decedat, unii improvizeaza un scurt discurs de adio, altii pur si simplu poarta batiste rosii in semn de respect si durere (rosul este culoarea doliului in aceste parti).

Strazile cartierului sunt impanzite de afise cu fotografia celui decedat. Si aceeasi fotografie apare pe zeci de tricouri viu colorate, purtate cu mandrie de prieteni si rude (“In memoria lui …”, scrie).

Dar mandria si prestigiul familiei se invarte in jurul sicriului, care trebuie sa fie cat mai elaborat, mai ostentativ si mai scump posibil. “Trebuie sa platesti o avere pentru a face spiritele mortilor fericite si a-ti asigura pozitia in elita”, explica Timothy, 47 de ani, chelner intr-un restaurant din centrul orasului Accra.

Timotei a fost ruinat financiar de inmormantarea fratelui sau, dar nu se plange: “Sacrificiile pe care le-am facut vor fi rasplatite: stramosii mei vegheaza acum asupra casei mele… Iar cand imi va veni vremea, isi vor aminti de generozitatea mea si ma vor primi in cel mai bun mod posibil.

Funeraliile devin legendare

Pe langa inmormantarile mai bizare din intreaga lume, exista si alte tipuri de inmormantari care au devenit legendare datorita fastului si circumstantelor. Una dintre inmormantarile care a ramas in istorie este, de exemplu, cea a fostului presedinte american Ronald Reagan. Aceasta a costat aproximativ 260 de milioane de lire sterline.

Inmormantarea lui John Kennedy din 1963 a costat, de asemenea, aproximativ 7 milioane de lire sterline la vremea respectiva. Alte exemple de inmormantari fastuoase sunt, de exemplu, cea a lui Michael Jackson si mai ales cea a lui Elvis.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *