Sfaturi de baza pentru a avea grija de gradina ta

Telekom.ro
Share Button

Sfaturi de baza pentru a avea grija de gradina taEste o realitate: toamna ne-a prins deja in ghearele rutinei. Acele zile lungi si placute de odihna de vara s-au incheiat, acea ora de vara care ne-a permis sa dedicam timp unuia dintre hobby-urile noastre preferate: sa avem grija de gradina noastra, de livada, de gradina urbana, de micul teren de la tara etc. Dar lipsa de timp trebuie sa ne strice gradina?

Trebuie sa lasam pentru inca un an ingrijirea tufisurilor de trandafiri, irigarea gazonului sau taierea gardurilor vii? Raspunsul este “nu”.

Ingrijirea plantelor nu poate astepta sa avem mai mult sau mai putin timp, sa ne bucuram de o dupa-amiaza libera. Gradina noastra are nevoie de noi pe tot parcursul anului si tocmai de aceea am scris articolul de astazi: sa va spunem cateva sfaturi de baza care va vor permite sa aveti grija de gradina dumneavoastra atunci cand timpul este limitat. Ti se pare interesant? Vezi aici magazin online cu insecticide.

Sfat 1: Toamna

Cu siguranta ati vazut mii de imagini cu gradini mari, impresionante, pline de plante verzi si flori de o mie de culori. Ei bine, stiti ce? Cele mai multe dintre aceste imagini de gradini nu au fost lucrate doar in toamna.

In cea mai mare parte a geografiei noastre, toamna este sinonima cu caderea frunzei, aparitia de pete pe gazon si aparitia tonurilor maro si ocru care sunt un preludiu al frigului.

Astfel, sfatul numarul unu este destul de simplu si, credem, foarte sensibil: toamna nu este cel mai bun sezon al anului pentru ca gradina ta sa-si arate toata splendoarea, este o perioada destul de complicata iar principalul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te asigur ca gradina ta ramane sanatoasa, hidratata si fara daunatori.

pentru-pat.ro

Sfat 2: Pregateste gradina pentru iarna

Una dintre principalele sarcini de care trebuie sa avem grija in lunile septembrie, octombrie si noiembrie este sa ne pregatim plantele, florile, iarba etc., astfel incat acestea sa reziste rigorilor iernii.

Toamna este timpul sa va curatati gradina de murdarie, sa sapati bulbii, sa colectati frunze, sa acoperiti piciorul plantelor nou-nascute cu compost, sa refaceti brazdele de irigare, sa va ganditi sa protejati cele mai delicate specii, sa protejati cutia de compostul de casa etc.

Sfat 3: ornamente

In lunile de toamna, vanzarile de drujbe, trimmere de gard viu si taietori de gard viu explodeaza dintr-un motiv foarte simplu: gradinarii profesionisti stiu ca odata cu caderea frunzei vine timpul sa taie tot. Asa ca acum stii: rezerva cel putin un weekend in aceasta toamna pentru lucrari de ingrijire si taiere iar gradina ta iti va multumi…

Sfat 4: Planifica si revizuieste

Sfatul numarul patru este la fel de scurt ca cel anterior: inainte de a incepe toaletarea plantelor, planifica lucrarea, verifica starea ramurilor copacilor si gardurilor vii pentru a localiza bolile sau prezenta daunatorilor, consultati-va cu un expert daca nu stiti exact lucruri cu privire la munca de taiere, aerati compostul si verificati daca acesta este protejat de inclementa iernii, verificati gazonul de molii etc.

Cresterea unei plante de la zero

Gradinaritul este un hobby care poate dura toata viata; poate fi o petrecere atat de distractiva si implinitoare a timpului. Veti dobandi o multime de abilitati noi si multa intelepciune de plantare pe masura ce progresati.

O parte a placerii este sa vezi ceea ce ai plantat crescand in ceva frumos (sau comestibil); cealalta parte este placerea de a avea grija de un alt lucru viu si de a-l ajuta sa prospere. Puteti chiar sa va cultivati propriile fructe, legume sau ierburi.

Pentru a marca lansarea noii adaptari cinematografice a lui The Secret Garden, un Sky Original, in cinematografe si in Sky Cinema din 23 octombrie, gradinarii nostri va arata cum sa va creati propria gradina secreta acasa. Indiferent daca plantati bulbi in locuri secrete sau creati o rezervatie naturala speciala in care sa se ascunda tritoni si broaste raioase, exista o multime de lucruri pe care le puteti face pentru a aduce putina magie in spatiul dvs. exterior in aceasta toamna.

Toata aceasta lucrare cu plante verzi te va pune in starea de spirit pentru The Secret Garden, care prezinta unele dintre locurile aflate in grija proprie.

In primul rand, gandeste-te la ce vrei sa cresti. Vrei ceva din care sa mananci? Sau ai prefera o planta care arata interesanta in diferite perioade ale anului? Vrei flori cu miros dulce sau seminte interesante?

Nu va faceti griji, exista o multime de locuri in care puteti cultiva plante chiar daca nu aveti gradina sau spatiu exterior.

Un pervaz insorit este un loc bun pentru a creste lucruri. Incercati sa plantati semintele de salata in ghivece sau tavi. Exista o multime de soiuri colorate din care sa alegeti si, odata suficient de mari, puteti culege frunzele si le puteti adauga la o masa. Ati putea sa plantati  seminte de floarea-soarelui in ghivece pe un pervaz insorit sau sa cresteti o planta de avocado intr-un borcan vechi de gem? Sunt o multime de lucruri de incercat.

S-ar putea sa ai voie sa semeni ceva in crapaturile unui zid vechi. Aubretia este o planta mov frumoasa careia ii place sa traiasca in crapaturile peretilor si ale potecilor si se auto-insamanteaza foarte usor.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *