Tehnologia LED cu Bluetooth Mesh

Telekom.ro
Share Button

Tehnologia LED cu Bluetooth Mesh“Extensiile bluetooth ce vor fi implementate vor face din tehnologia wireless, cea mai potrivita tehnologie pentru iluminatul smart (smart lighting), in timp ce extensiile de tip mesh vor retine consumul de putere scazut, usurinta in folosire si fiabilitatea radio-tehnologiei”, ne explica Marek Wierzbicki, Chief Marketing Officer la SILVAIR.

Vrei un proiector LED de ultima generatie? Intra pe Lanterne.ro!

Smart-lighting-ul ar putea reprezenta cea mai importanta revolutie in industria produselor de iluminat din ultimele decenii, dar multitudinea de tehnologii de comunicatii wireless disponibile, pot cauza batai de cap producatorilor noi, care se vor confrunta prima data cu provocarile acestei tehnologii si a pietei aferente.

Bluetooth este ultima “fita” din domeniu, cu noul mesh newtorking support, standard ce va fi adoptat la sfarsitul acestui an. Cei de la Silvair au fost adanc implicati in dezvoltarea acestei tehnologii si in standardizarea arhitecturii mesh, pe baza de Bluetooth.

Standardele de iluminare pe care le cunoastem cu totii de ani de zile, sunt nevoite sa se confrunte in ziua de astazi cu urmatoarea generatie de sisteme de iluminat, ce promit mult mai mult decat iluminarea foarte buna a unui anumit spatiu.

Tranzitia inspre iluminarea de tip digital, se intampla chiar acum, sub ochii nostii si in timp ce cu doar cateva luni in urma, multe persoane aveau indoieli cu privire la fiabilitatea acestei tehnologii, acum ea este privita fara indoiala ca o tehnologie de viitor, care va lua locul in timp, sistemelor de iluminat cu care eram obisnuiti pana acum.

In ultimele 12 luni, am observat cum majoritatea producatorilor de sisteme de iluminat (inclusiv cei de top), au facut investitii importante pentru dezvoltarea si focusarea pe tehnologii de conectare.

Smart-lighting-ul ca si parte a acestor tehnologii, promite noi modele de business si un stream constant de castiguri, de la capabilitati si capacitati ce pot aduce plus-valoare, acesta fiind exact lucrul sau scopul pe care doresc sa-l atinga companiile producatoare de sisteme de iluminat, in fata provocarilor aduse de longevitatea impresionanta a sistemelor de iluminare cu LED.

Miscarea spre retele.

Nu ne surpinde in acest sens, auzind practic in fiecare saptamana despre producatorii de sisteme electrice si de iluminat, care ajung la intelegeri cu diferite companii ce pot implementa tehnologiile smart in produsele acestora sau auzim in ultimul timp chiar de achizitii importante, cum ar fi cumpararea providerilor de conectivitate wireless, servicii cloud si de analiza avansata a datelor, de catre companiile majore din industria de iluminat. Din acest punct de vedere, trendul este cat se poate de clar:

Sistemele de iluminat devin din ce in ce mai mult digitale, iar o mare varietate de produse bazate pe tehnologia smart lighting, vor fi prezentate anul acesta la CES (Consumer Electronics Show).

Acestea fiind spuse, putem confirma faptul ca nu s-a ajuns inca la un consens in ceea ce priveste protocoalele de comunicatie wireless, ce vor fi folosite pentru aplicatiile de iluminat, fara sa mai vorbim despre devoltarea in curs a asa numitului Internet of things (internetul lucrurilor).

Se sugereaza ca interoperabilitatea inca destul de scazuta, reprezinta un obstacol major pentru adoptarea in masa a solutiilor de conectica, dar in loc de o anumita standardizare, putem observa o fragmentare din ce in ce mai mare a tehnologiilor.

Totusi, noile tehnologii si concepte ce vor aparea incepand cu acest an, reclama tocmai robustetea si siguranta conectivitatii in IOT (internet of things) si tangential, in produsele si tehnologia de smart-lighting.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *