Tipuri de becuri si modul lor de functionare

Share Button

Tipuri de becuri si modul lor de functionarePe piata exista in prezent mai multe tipuri de becuri din care utilizatorii il pot alege pe cel mai potrivit. Iata o clasificare utila, care sa te ajute sa determini care este becul potrivit pentru tine.

Becul fluorescent

Lampile fluorescente consta dintr-un tub de sticla care contine vapori de mercur sau argon la presiune scazuta. Electricitatea care curge prin tub face ca gazele sa emita energie ultravioleta. Interiorul tuburilor este acoperit cu fosfori care emana lumina vizibila atunci cand sunt loviti de fotonii ultravioleti.

Au o eficienta mult mai mare decat lampile cu incandescenta. Pentru aceeasi cantitate de lumina generata, ei folosesc de obicei aproximativ un sfert pana la o treime din puterea unei incandescente. Eficacitatea luminoasa tipicade sisteme de iluminat fluorescent este de 50–100 lumeni pe watt, de cateva ori eficienta becurilor cu incandescenta cu putere de lumina comparabila.

Telekom.ro

Corpurile lampilor fluorescente sunt mai costisitoare decat lampile incandescente, deoarece necesita un balast pentru a regla curentul prin lampa, dar costul mai mic al energiei compenseaza de obicei costul initial mai mare.

Lampile fluorescente compacte sunt disponibile in aceleasi dimensiuni populare ca si lampile cu incandescenta si sunt folosite ca o alternativa de economisire a energiei in case. Deoarece contin mercur, multe lampi fluorescente sunt clasificate drept deseuri periculoase.

Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Uniterecomanda ca lampile fluorescente sa fie separate de deseurile generale pentru reciclare sau eliminare in siguranta, iar unele jurisdictii impun reciclarea acestora.

Becuri LED

Dioda emitatoare de lumina (LED) in stare solida a fost populara ca indicator luminos in electronicele de larg consumsi echipamente audio profesionale din anii 1970. In anii 2000, eficacitatea si productia au crescut pana la punctul in care LED-urile sunt acum utilizate in aplicatii de iluminat, cum ar fi farurile auto si luminile de frana, lanternele si luminile pentru biciclete, precum si in aplicatii decorative, cum ar fi iluminatul de sarbatori. LED-urile indicatoare sunt cunoscute pentru durata de viata extrem de lunga, de pana la 100.000 de ore, dar LED-urile de iluminat sunt functionate mult mai putin conservator si, in consecinta, au o durata de viata mai scurta.

Tehnologia LED este utila pentru proiectantii de iluminat, datorita consumului redus de energie, generarii scazute de caldura, controlului instantaneu de pornire/oprire si, in cazul LED-urilor cu o singura culoare, continuitatii culorii pe toata durata de viata a diodei si costului relativ scazut de fabricatie. Durata de viata a LED-ului depinde in mare masura de temperatura diodei. Poti achizitiona la preturi aantajoase becuri LED Electrice Constructii.

Becuri cu arc de carbon

Lampile cu arc de carbon consta din doi electrozi cu tija de carbon in aer liber, alimentati de un balast de limitare a curentului. Arcul electric este lovit prin atingerea varfurilor tijei apoi separandu-le. Arcul care rezulta produce o plasma incinsa alb intre varfurile tijei. Aceste lampi au o eficienta mai mare decat lampile cu filament, dar tijele de carbon sunt de scurta durata si necesita o ajustare constanta in utilizare, deoarece caldura intensa a arcului le erodeaza. Lampile produc radiatii ultraviolete semnificative, necesita ventilatie atunci cand sunt folosite in interior si, datorita intensitatii lor, au nevoie de protectie impotriva vederii directe.

Inventat de Humphry Davy in jurul anului 1805, arcul de carbon a fost prima lumina electrica practica. A fost folosit comercial incepand cu anii 1870 pentru cladiri mari si iluminat stradal, pana cand a fost inlocuit la inceputul secolului al XX-lea de lumina incandescenta. Lampile cu arc de carbon functioneaza la putere mare si produc lumina alba de intensitate mare.

Ele sunt, de asemenea, o sursa punctuala de lumina. Ele au ramas utilizate in aplicatii limitate care necesitau aceste proprietati, cum ar fi proiectoarele de film, iluminatul de scena si reflectoarele, pana dupa al Doilea Razboi Mondial.

Becuri cu descarcare

O lampa cu descarcare are un invelis de sticla sau silice care contine doi electrozi metalici separati de un gaz. Gazele utilizate includ neon, argon, xenon, sodiu, halogenuri metalice si mercur. Principiul de functionare de baza este aproape acelasi cu cel al lampii cu arc de carbon, dar termenul „lampa cu arc” se refera in mod normal la lampi cu arc de carbon, cu tipuri mai moderne de lampi cu descarcare in gaz numite in mod normal lampi cu descarcare.

La unele lampi cu descarcare, se foloseste o tensiune foarte mare pentru a declansa arcul. Acest lucru necesita un circuit electric numit aprindere, care face parte din balastul electriccircuite. Dupa ce arcul este lovit, rezistenta interna a lampii scade la un nivel scazut, iar balastul limiteaza curentul la curentul de functionare. Fara balast, curentul in exces ar curge, provocand distrugerea rapida a lampii.

Unele tipuri de lampi contin o cantitate mica de neon, ceea ce permite lovirea la tensiune normala de functionare fara circuite de aprindere externe. Lampile cu sodiu de joasa presiune functioneaza astfel. Cele mai simple balasturi sunt doar un inductor si sunt alese acolo unde costul este factorul decisiv, cum ar fi iluminatul stradal.

Balasturile electronice mai avansate pot fi proiectate pentru a mentine puterea de lumina constanta pe toata durata de viata a lampii, pot conduce lampa cu o unda patrata pentru a mentine o iesire complet fara palpaire si se pot opri in cazul anumitor defectiuni.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *