Tipuri de iluminat – cum sa alegi ? Iata cateva sfaturile utile

Telekom.ro
Share Button

Tipuri de iluminat – cum sa alegi

Iluminatul este un factor cheie atunci cand creati un decor in casa, indiferent daca sunteti un profesionist al disciplinelor arhitecturale sau un iubitor de bricolaj, trebuie sa cunoasteti anumite aspecte de baza pentru a face un spatiu sa para mai cald si mai primitor.

Iluminatul este un element atat de important incat ne poate afecta emotional, precum si in aspecte legate de productivitatea muncii.
In urmatoarea carte de idei vom impartasi informatii, idei si sfaturi care va vor ajuta sa creati medii armonioase cu surse de lumina directe sau indirecte. Principalele tipuri de iluminat pe care le prezinta o casa sunt:

  1. Iluminarea la fata locului.
  2. Iluminat general.
  3. Iluminare ambientala.
  4. Iluminat decorativ.

Cu  lampi suspendate  vei obtine unele dintre cele mai bune rezultate.

Lumina este capabila sa modifice perceptia vizuala a unui spatiu, sa creeze medii diferite, satransmita chiar si emotii! Si toate in timp ce isi indeplineste functia: de a ilumina camera in care ne aflam, astfel incat sa ne putem dezvolta activitatile.

Pentru a ilumina un spatiu interior, idealul este de a combina iluminarea generala buna cu luminile specifice si alte lumini decorative, oferind fiecarei incaperi lumina de care are nevoie pentru diferitele sale utilizari.

Dar cel mai bun lucru este ca mergem in parti… Din mana specialistilor, vom putea sti ce tip de iluminat este cel mai potrivit pentru camera de zi, dormitor, bucatarie si baie, in functie de cerintele fiecaruia dintre ele.

Camera de zi

Este unul dintre locurile in care ne petrecem cel mai mult timp, de aceea este important sa integram confortul vizual si confortul in iluminat.

Ideal este de a ilumina intreaga camera cu o lumina generala nu foarte intensa.

Putem folosi lampi de tavan, plafoane de suprafata sau spoturi incastrate.

O alta optiune sunt aplicile de perete care arunca fasciculul de lumina spre tavan, obtinand o lumina ambientala placuta.

Zona de lectura si sala de mese au nevoie de iluminat strut pentru a finaliza, deci este recomandabil sa optati pentru mai mult iluminat decorativ.

Dormitor

Pentru a promova odihna este important ca lumina sa nu fie foarte intensa – umbrele ajuta vederea sa se relaxeze. Cel mai bine este sa optati pentru o lumina generala indirecta, cu o lampa agatata sau spoturi pe tavan.

Pe noptiere, o lumina directa punct cu o lampa de masa sau sconces.

Cu toate acestea, pentru garderoba -sau vestiar-, idealul este de a avea iluminare generala pentru a evita umbrele. In general, cele mai potrivite pentru aceste spatii sunt reflectoarele incastrate.

Bucatarie

In aceasta camera, lumina generala ar trebui sa fie uniforma, sa nu se incalzeasca si sa consume putin. Exemple valide ar fi incastrate, panouri LED sau fluorescente.

In zona de lucru, idealul este o lumina directa sub dulapurile superioare. In interiorul dulapurilor puteti plasa benzi de alimentare si alte solutii LED alimentate de baterii.

Baie

In baie poti opta pentru lampi de tavan sau spoturi care sa uniformizeze lumina si sa iti ofere o buna vedere, in special in jurul oglinzii.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *