Traditii de Craciun romanesti

Telekom.ro
Share Button

Traditii de Craciun romanesti
Cu totii stim ca de Craciun trebuie sa impodobim si sa facem cadouri. Incepem perioada ornamentelor cu o frenezie aparte, agatam coronita la usa, intidem furtun luminos pe gardul viu, pe stalpii de la casa, decoram absolut tot ce putem in interior de la perdele si pana la braduti naturali sau artificiali si apoi ne pregatim de venirea Mosului. Dar mai stim oare care sunt traditiile de Craciun specifice poporului roman?

Din nefericire o mare parte din traditiile noastre incep sa se piarda sau se amesteca cu alte obiceiuri apartinand altor tari si indiferent cat de frumoase par colindele englezesti sau filmele de Craciun americane, uneori ar trebui sa ne aducem aminte si de datinile noastre stravechi, cele care de fapt ne si reprezinta.

Bradul de Craciun apare in obiceiurile romanesti inca dinainte de era crestina fiind cel mai important copac din traditiile noastre. In Romania, bradul apare la toate evenimentele importante : botez, nunta si inmormantare si se spune despre el ca aduce fertilitate, viata lunga, prosperitate si noroc, motiv pentru care casele sunt impodobite cu ramuri de brad.

Cu totii asteptam nerabdatori sa impodobim bradul, si impodobirea are loc in noaptea de Craciun sau in ajun, atunci cand se spune ca Mos Craciun aduce nu doar cadourile ci si bradul impodobit cu beteala si globulete.

pentru-pat.ro

Un alt obicei romanesc pe care il cunoastem cu totii este colindatul. Copiii incep sa colinde pe data de 24 decembrie si perioada colindatului poate tine pana la 3 zile. Copiii colinda in mod normal in grupuri. Nu doar copiii pornesc la colindat ci si oamenii maturi sau batranii, cuplurile tinere, doar fetele sau doar baietii in functie de obiceiurile specifice fiecarei zone.

Colindatul cu masti este un obicei pagan care aminteste de ritualul de vanatoare al zeului Craciun. Colindul are loc in curtea persoanelor care primesc colindatori, sub fereastra sau in casa si poate avea loc noaptea, dimineata sau seara. Deoarece se considera ca aduc noroc si prosperitate in noul an colindatorii sunt primiti in case si recompensati cu bani, nuci, covrigi sau mere.

In Banat, in ajun, pentru ca noul an sa fie spornic focul nu trebuie sa se stinga.  Bradul este impdobit cu dulciuri si sub el se pune un colac, o sticle de tuica si un carnat, drept cadouri pentru Mos Craciun, iar pentru calul sau se pun fan si graunte. Pe valea Almajului copiii care plecau la colindat aduceau cu ei bete din alun decorate cu steagul tarii pe care le foloseau pentru a bate in porti. Acest obicei avea menirea de a alunga duhurile rele si de a aduce un an bogat.

In Transilvania pregatirile incepeau de pe 15 noimebrie, odata cu inceperea postului. In ajun, oamenii se pregateau sa primeasca colindatorii, primii colindatori fiind copiii mici, apoi scolarii iar ultimii erau tinerii. Acestia erau primiti foarte bine in casele in care erau fete de maritat.

In Maramures obiceiurile si traditiile de Craciun sunt o combinatie intre datini crestine si pagane. Comparativ cu alte zone aici inca se mai practica jocul mosilor, in care sunt colindate casele de catre oameni deghizati cu masti. Acestia colinda urand fericire si sanatate celor care ii primesc.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *