Vata de sticla: proprietati, instalare- Este sigur pentru oameni?

Share Button

Vata de sticla: proprietati, instalare- Este sigur pentru oameni?Vata de sticla este un material izolant din fibre de sticla dispuse cu un liant intr-o textura similara cu cea a lanii. Vata de sticla si vata minerala sunt produse din fibre minerale si, prin urmare, sunt adesea denumite vata minerala.

Ce este vata de sticla si pentru ce se utilizeaza?

Vata de sticla este un produs de cuptor de sticla topita la o temperatura de aproximativ 1450 °C. Din sticla topita, fibrele sunt torse. Acest proces se bazeaza pe filarea sticlei topite in capete de filare de mare viteza, ceva asemanator procesului folosit pentru a produce bomboane de bumbac. In timpul invartirii fibrelor de sticla, se injecteaza un liant.

Vata de sticla este produsa in role sau placi, cu proprietati termice si mecanice diferite. De asemenea, poate fi produs ca un material care poate fi pulverizat sau aplicat la fata locului, pe suprafata care urmeaza sa fie izolata.

Telekom.ro

Utilizarile si aplicatiile acestui material izolant

Cele mai importante aplicatii ale vatei de sticla sunt urmatoarele:

  • Aplicatiile vatei de sticla includ:
  • Izolatie structurala.
  • Izolarea tevilor si tevilor.
  • Izolare fonica.
  • Izolarea termica a peretilor, tavanelor si podelelor.
  • Materialul de umplere liber sau impreuna cu un liant activ poate fi pulverizat pe fundul structurilor.

Este important ca atunci cand este aplicat sa ramana intotdeauna uscat, deoarece o crestere a umiditatii determina o crestere semnificativa a conductivitatii termice.

De ce este vata de sticla un bun izolator termic?

Vata de sticla este fabricata in principal din sticla reciclata. Sticla este topita intr-un cuptor si apoi trimisa la un spinner pentru a crea fibre. Fibrele de vata de sticla creeaza milioane de buzunare mici de aer care capteaza aerul.

Izolatia termica cu vata de sticla este inca foarte populara, deoarece cea mai mare parte a izolatiei provine din nisip, care este una dintre cele mai abundente resurse naturale din lume, si alte beneficii suplimentare, cum ar fi rezistenta la insecte si incombustibilitatea sa, deoarece nu ia foc. Atunci cand este instalata in mod corespunzator pe acoperis, tavan sau sub podeaua unei case, izolatia din vata de sticla poate fi de asteptat sa dureze atata timp cat casa in sine.

Care este diferenta dintre vata minerala si vata de sticla?

Daca vorbim despre performanta termica ca principala cerinta a materialului izolant la temperatura, vata de sticla ofera o gama mult mai versatila si mai rentabila, cu greutati mai mici.

Vata de sticla poate atinge cele mai bune valori lambda de 0,31 fata de 0,35 pentru vata minerala, cu peste 10% mai multa eficienta termica. Acest lucru inseamna ca materialul poate fi cu 10% mai subtire pentru performante similare. Mai important, puteti obtine aceasta performanta la mai putin de jumatate din greutate.

Desi pretul pe kilogram de sticla este mai scump, pentru performanta ca izolator termic, sticla este cea mai rentabila solutie pe termen lung. Prin urmare, sticla a devenit izolatia preferata in lume pentru placarea fatadelor, cavitatilor, structurilor din otel, incalzirii, ventilatiei si aerului conditionat si izolatiei acoperisului.

Vata de sticla Ursa SF34 Gemini gr.50/100 mm este una dintre cele mai populare.

Ghid de instalare pentru vata de sticla ca izolator termic

Izolatia din vata de sticla este furnizata sub forma de benzi mari si groase de izolatie din vata de sticla care sunt plasate in cavitati de perete si tavan pentru a umple golurile de aer dintre peretele interior si cel exterior.

Instalarea DIY este posibila, dar fibra de sticla poate da particule care pot fi daunatoare daca sunt inhalate, deci va fi necesar sa se utilizeze o masca de praf. Contactul cu pielea poate provoca, de asemenea, mancarime iritante, astfel incat manusile sunt recomandate. In cele mai multe cazuri, este recomandabil sa angajati un instalator profesionist.

Sfaturi de instalare

In timp ce valoarea R a partilor individuale din vata de sticla este relativ scazuta in comparatie cu alte tipuri de izolatie, este posibil sa o dublati pur si simplu in mod eficient valoarea R.

Ce se poate face cu vata de sticla?

Partile sunt pre-taiate, in timp ce paturile sunt disponibile in rulouri continue. Compresia materialului reduce eficacitatea acestuia. Prin taierea acestuia pentru a se potrivi cutiilor electrice si a altor obstacole, aerul poate trece prin spatiul din perete.

Se pot instala in doua straturi printr-o podea de mansarda neterminata, perpendiculara una pe cealalta, pentru o mai mare eficienta in prevenirea formarii puntilor termice. Paturile pot acoperi grinzile si suruburile, precum si spatiul dintre ele.

Vata de sticla- avantaje

Datorita materialelor din care este fabricata, este incombustibil si neinflamabil, ceea ce il face foarte rezistent la temperaturi ridicate. Prin urmare, asa cum am mentionat anterior, este un izolator termacustic magnific.

Fiind, de asemenea, un izolator acustic, este demn de remarcat cresterea calitatii vietii viitorilor rezidenti sau lucratori ai unei cladiri din oras, deoarece scade zgomotul exterior.

pentru-pat.ro

De asemenea, datorita proprietatilor sale, este capabil sa economiseasca energie, deoarece mentine mediile cu aer conditionat pentru o perioada mai lunga de timp, ceea ce duce la o economie de mare importanta in costurile de incalzire si aer conditionat.

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *